Wednesday, November 10, 2010

Kisan Cinta - Part 2

Apa yang berlaku selepas aku dah terima-baca kad dan feel-feel perasan jiwang sekejap?...Semasa aku dah habis baca kad itu..aku ulang lagi baca..then masa aku baca kad itu..ada tertulis D-G-5..tetapi disebabkan font tersebut ada sangat serif-san serif-unik..aku ter‘baca’ lah as D-3-5..ok..aku tau sangat beza G dan 3 tu..tapi nak buat macam manala kan..aku nak juga assume yang aku ni tiada orang minat (rendah diri ini)..dan aku terus call kawan aku Jijah sebabnya malam sebelum kejadian tu..aku ada pergi rumah sewa beliau di D-3-5..saja jalan-jalan cari pasal..then masa tu si Jijah ini kusyuk duk tulis kad raya..so..aku cari pasal la dengan dia..minta kad raya kat dia dan dia kata nak bagi..haha..memang cari pasal la tu kan..(Jijah tu cakap je nak bagi..tapi dia tak bagi-bagi pun..Jijah..ko hutang aku kad raya! Huh!)

Masa call dia..si Jijah ni mati-mati cakap tak kasi aku kad raya..so..aku pon terima jelah yang mungkin memang bukan Jijah kasi kad itu..dan malam itu..aku ada pergi ke rumah Kak Mira, selang 3 rumah dari rumah sewa aku..aku ceritakan pasal perkara ini..masa tu..semua ahli rumah sewa aku dah tau dah pasal terima kad ni dan diorang semua dah baca..rasanyalah..aku pun dah ingat-ingat lupa..

Masa cerita-cerita dengan kak mira pasal isi tulisan kad tu..aku sebut jugak pasal MAM 5312..dan masa aku cakap je nombor ni..terus kak mira cakap.. “tie..rasanya..ni nombor plat motor..dan tak silap kak mira..selalu nampak motor ni ada park kat bawah tangga blok kita”.. “dan..mungkin bukan D-3-5 tie..tapi D-G-5..kalau alamat tu..memang itu rumah sewa pelajar lelaki tie..”.. Dan kak mira bagi cadangan untuk reply kad raya itu..nak pastikan..siapa yang sebenarnya ‘orang rahsia’ tu tuju..pemilik ACR memang seorang aje..tapi kalau pemandu ACR..ramai..dan siapa sebenarnya ‘orang rahsia tu’?...

Lepas 2 hari berfikir..aku pon ambil keputusan nak reply kad raya itu (gatal betul anak dara ini!)..so..aku pon beli kad raya yang sama..dan aku minta tolong Eya, housemateku tuliskan untuk aku..sebab aku rasa macam nervous gila..rasa tulisan tak cantik la…rasa nak ‘terber’ dan ‘terkenc’ dalam kain aje (yang ni rekaan sahaja!)..even masa nak beli kad raya itu pun..berdebar-debar..serius! yang ini tak tipu..dan perkara pasal nak reply kad raya ini..hanya aku dan Eya aje yang tahu..lepas dah siap tulis..terpikir..ala, macam mana nak reply kad ni?..sebelum tu, aku dah cari dan jumpa motor tersebut..sebuah motor warna hitam strip putih jenis Yamaha 125Z..fikir-fikir elokla letak dalam raga motor dia..tapi sangatla tidak berani aku nak bertindak sedemikian rupa (wah ayat..melayu moden ke ni?..)..sebabnya?..motor tu ‘orang rahsia’ tak park kat tempat biasa dia park..kali ini dia park betul-betul depan pintu rumah dia..dan sekali lagi minta tolong Eya letakkan..nasib baik Eya tu sporting nak habis..aku plak masih dalam kereta kat tempat parking depan blok rumah sewa tu..nak bagitau..rumah D-G-5 ni rumah dia bersebelahan dengan lorong-laluan menuju ke tangga yang aku biasa guna untuk naik ke rumah sewa aku la..

Masa aku dalam kereta duk perhati Eya nak pergi letak tu..tiba-tiba aku tengok Eya terus menuju ke tangga rumah pula..aku pelik..bila masa Eya letak..apesal aku tak nampak?..dah aku pula tengah pening-pening..nak keluar kereta ke macam mana..apesal Eya terus naik tangga ni..tak sampai 2 minit..tengok Eya turun balik bersama ngn buku yang dia selit kad dalam tu..Eya masuk kereta..terus bagitau tak sempat nak letak..ada orang buka pintu rumah ‘orang rahsia’ tu tinggal..dan lagi satu Eya bagitau..motor MAM 5312 tu..tiada raga motor..macam mana nak letak dalam tu..ok..aku dan Eya berkeputusan keluar kereta dan balik rumah..
Kat rumah aku pikir lagi..macam mana nak buat?..nak letak mana kad tu?..supaya ‘orang rahsia’ tu boleh jumpa..mula-mula pikir nak letak dalam peti surat tapi rasanya macam dia takkan nampak je..nak pula dia ni jenis tak buka-buka peti surat tu..hurm (kira dalam hati aku ni mengharap agar dia terima kad ni..<--apa perasaaan aku masa ni yer?..)..tapi aku juga tak mengharap orang yang dituju tu aku..kena dia tuju kat orang lain..aku jelah perasan sorang-sorang..

Malam yang sama..aku tak pergi terawih sebab ada majlis berbuka puasa satu kelas..dan semua orang akan berkumpul selepas maghrib..sebelum turun untuk pergi berkumpul, aku jumpa kak mira untuk bagitau pasal kad aku nak reply ni..kak mira suggest letak dalam peti surat..emm aku nekad la letak dalam peti surat jelah..lepas tu tawakkal..dia terima atau tidak tu nasibla..Lepas letak kad tu..aku usha kiri kanan..dan aku pastikan tiada orang nampak kecuali kak mira la yang ada teman aku masa tu..masa aku letak tu..aku tak masukkan habis kad tu ke dalam..aku keluarkan sikit kat lubang peti surat tu..dan nasib juga la kalau orang lain yang ambil..dalam pukul 10 / 11 lebih malam tu(aku lupa tapi lewat malam juga la)..aku dah balik rumah dan aku happy sebabnya masa nak naik tangga tu..aku singgah kat peti surat aku aku..pergi check..konon-konon ada apa-apa la kan..padahal aku nak usha peti surat D-G-5..nak tengok kad aku masih ada ke tiada…KAD TU TIADA!..MEAN DAH ADA ORANG AMBIL LA!!..

……apa yang akan berlaku selepas itu?..siapakah ‘orang rahsia’ itu?..siapakah yang dituju oleh ‘orang rahsia’ ?..(BUDGET NAK BUAT SURPRISE KONON!! MACAM HAREEEMMM JAH..HUH!!)………..sambungan Kisah Cinta Part 3….

*PERINGATAN!! : Cerita cinta melayu ini agak meleret-leret..jadi untuk tatapan dan bacaan sesiapa yang rajin nak baca..siapa yang kurang atau malas membaca..tak payah baca la..dan lagi satu..cerita ini ditulis untuk tatapan hari TUA penulis..supaya jadi ingatan pada dia..kut2 la suatu masa depan nanti..hati, mata, jiwa penulis ni terpesong kea rah lelaki/jantan lain!..hahaha..apakah? (buat-buat keliru)

**lagi satu..kalau ada salah eja ke atau ayat macam 'belit-belit' ke..buat-buat faham dan betul jelah yerr..

Thursday, November 4, 2010

Kisah Cinta - Part 1

Semua ni berlaku 3 tahun yang lepas..ketika itu umur aku 21 tahun..sedang belajar kat salah sebuah universitas kat Melaka..dalam tahun 2 sem 2..eh jap..kira jap..ok silap..masa tu tahun 3 sem 1..pengajian aku ni ambil masa 3 tahun 6 bulan, yang 6 bulan tu semester last..semester praktikal..kiranyaa lepas habis praktikal..terus habis belajar la..Cuma belum konvo lagi..

Ok..cerita dia macam ini..masa tahun 3 tu..dalam akhir bulan 9 tak silap aku..masa itu, bulan Ramadhan..aku dan salah seorang housemate rumah sewa aku..baru je smpai sampai kat park kereta depan rumah sewa kami..rumah pangsapuri 4 tingkat dan kami menyewa di tingkat 2..block D..laluan menuju ke tangga di sebelah kiri adalah peti surat yang dia susun banyak-banyak ikut nombor rumah kan..dan masa tu kami dah ternampak ada sesuatu kat peti surat rumah kami..terus kami berdua serentak cakap..ini mesti kerja Term (sekarang sudah jadi suami kepada housemateku nama Shaz..)sebab selalunya perkara-perkara yang kreatif-metif ni dia punya kerjalah..ada 1 sticker paper warna kuning bentuk bunga terlekat kat peti surat depan dan atas paper tu ada tanda soal besar like this la ‘ ? ’…kami pon apalagi..terus buka peti tu..dan ternampak ada satu surat yang tiada nama pengirim dan nama yang tertera kat smpul surat itu adalah KEPADA : ACR 2590 (D-2-9) dan alamat itu adalah nombor rumah kami..ada setem tetapi setem itu tidak dicop oleh POS MALAYSIA..bermaksud ada orang yang letak dalam peti surat dan bukan di pos oleh posmen..ACR?..itu nombor plat kereta aku..masa aku baru nak buka je sampul surat dan aku sudah dapat agak itu bukan surat tapi kad..
..masa nak bukak je..terus Eya, member aku tu menjerit-jerit happy..”tie!!..secret admirer tie laa!!!”..aku buka tapi aku still lagi was-was sebab aku yakin..mungkin bukan aku yang dituju..maklumlah..kereta aku tu..ramai juga yang pinjam pakai..so..mungkin seseorang itu pernah ternampak kawan aku dan dia assume kawan aku owner ACR itu..hati aku macam excited..yelah..perempuan mana tak excited kalau ada secret admirer kan..Cuma aku takut nak luah ke-‘excited’kan aku tu..takut kuciwa..yelah..macam aku kata..mungkin kawan aku yang drive ACR tu masa ‘orang rahsia itu’ nampak..

Aku ambil kad tu dan kami balik rumh..dan aku minta eya rahsiakan dulu..sebab aku macam terbaca sesuatu kad itu..oh..aku belum cerita apa isi kad tu kan..ok..kad itu adalah kad raya keluaran universiti kami sebab ada cop universiti pada kad itu..ok..isi kad tu macam ni :

Kad Raya ini sebagai pengganti diri untuk memberi ucapan Aidilfitri dengan ucapan:

Selamat menyambut hari lebaran tahun ini dengan penuh kesedaran dan suasana meriah di samping keluarga dan teman-teman.

Walaupun kita tak pernah bersua namun kad ini sebagai pengganti diri dan pengikat silaturrahim antara kita.

Semoga perjalanan balik beraya sampai ke destinasi dengan selamat. “Ingat pandu cermat jiwa selamat”

Kalau buat rumah terbuka jangan lupa buat jemputan umum untuk penghuni rumah D-G-5

Salam perkenalan di bulan mulia ini moga di rahmati-NYA.
Senang-senang tu reply la kad raya ku ini:..

Salam Lebaran: (tandatangan orang rahsia itu) dan di sampul kad belah belakang tu..ada tertulis MAM 5312..
-----------------------------------
Layan jela gambar-gambar di bawah ini yang menjadi bukti kepada cerita di atas..(",)..


sticker paper yang terlekat kat peti surat (ok..gila bangku tulis peti surat..hihi)

sampul surat tertera Kepada : ACR 2590..nombor plat kereta ku..

kad raya keluaran universiti yang ada kat ayer keroh, melaka..beli kat koperasi kat kampus ni..mana aku tau dia beli kat sana??..sebab aku pon beli kat sana juga..hihi..

gigih betul 'orang rahsia itu' siap taip-print-gunting-tampal kat kad ini...syabas betta..syabas..



Ok..apa akan berlaku seterusnya?..dalam Kisah Cinta Part-2 la pula ye..penat menaip ni..lenguh jari-jari teman..

Tuesday, November 2, 2010

Bila lama tak jumpa..macam nilah jadinya..

Baru je lepas waktu isyak tadi..aku call pak ngah hamid..sepupu arwah ayah aku..pak ngah hamid ni..wajah dia..bentuk badan dia..warna kulit dia..cara cakap dia..amatla seiras dengan arwah ayah aku…dan petang tadi..pak long suruh anak dia..send kat aku no phone pak ngah hamid..pak ngah aku ni menetap kat selayang..asal perak..arwah ayah aku orang perak ye..diorang tersangat-sangatla rapat..siapa-siapa yang tengok mereka dulu semua kata derang kembar..huhu..umur pon lebih kurang sebaya..

Tadi masa bercakap dalam phone..borak…borak..cerita itu..cerita ini..aku last jumpa pak ngah 7 years ago..masa aku tingkatan 5..aku masuk satu pertandingan kat UIA, Gombak..masa tu arwah ayah aku call pak ngah..bagitau aku ada kat sana..jadi pak ngah aku datang jumpa..sepatutnya nak ajak pergi keluar makan-makan tapi aku plak tak boleh..jadi dia bagi aku duit belanja je..betapa rapatnya dia dengan arwah ayah aku..sampai aku sendiri pon dia anggap macam anak dia sendiri..tapi itu dulu..itu semua masa arwah ayah aku ada lagi..tetapi sejak arwah dah meninggal..ramai yang dah lost contact..

Sebab apa aku call pak ngah?..sebabnya nak menjemput datang kenduri raya haji nantila kan..maklumla..nak ajak datang hari-hari biasa..macam pelik la kan..kalu dekat sekangkang kera je bolehla buat gitu..semasa mengajak tu, rupa-rupanya pak ngah aku ni dah tau..saudara-mara kat perak dah bagitau awal-awal..dia cuma menunggu jemputan dari aku rupanya..tapi nak habis bercakap tu..pak ngah aku bagi nasihat kat aku sambil nangis-nangis..gila serius dengan aku-aku pon nangis…bayangkan seorang lelaki berumur 50 lebih memberi nasihat sambil menangis-nangis..dah aku yang memang berjiwa lembut sensitif ni..memang sah-sah akan menitik air mata tau..
.
.
.
Risau..jangan nanti majlis berendam air mata..yelah..lama tu tak jumpa sedara-mara yang jauh-jauh ni..tapi satu je aku suka dengan family perak belah arwah ayah aku ni..walaupon status tu jauh..mean status bukan adik beradik..bukan sepupu sepapat..tapi just saudara jauh..tapi bila diperkenalkan masing-masing tu macam rapat jer..macam adik beradik je hubungan tu..mesra sangat..aku sangat suka..huhu..

sekian..

Kisah 2 November

Sekitar jam 10.00 pagi de hadapan Pejabat Agama Islam jajahan Bachok..pergi depan kaunter…

“kak..borang saya hantar petang semalam macam mana yer..yang nak dapatkan pengesahan untuk berkahwin tu..dan kak minta lampirkan sekali dengan surat kematian arwah ayah untuk sahkan adik jadi wali tu…ni salinan sijil kematian..2 keping kan..kak cakap datang ambil hari ni?”
“oh..ok..tapi adik takleh amik lagi..sebab tok kadi tak sahkan lagi..tok kadi tak masuk pejabat lagi..”
Aku tengok jam..10.10 pagi..emm..

“abis..agak-agak bila boleh ambil ye..”

“nantilah dik..dah tok kadi takde ni..”

---------

“macam mana mak?..kita pergi tukar tayar kereta dulula..balik nanti..kita singgah lagi..”
Siap tukar tayar kereta..jam 10.50 pagi..

---------

Di kaunter yang sama..pekerja perempuan yang sama..
“akak..tok kadi dah masuk pejabat ker?..”

“belum la dik…macam nilah..adik amik no pejabat tok kadi ni..sebab akak kat kaunter..kalu telefon nombor ni..kerani kat bilik dia akan jawab..”

-------------

“yong..kita pergi makan kat kantin dulu la..mak lapar la..sambil tu kita tunggu tok kadi dulu..lepas ni kita telefon dulu..kalau, dia takde lagi..kita baliklah”..

Sedang makan…pekerja kantin datang kira..”kira jap yer..ada orang nak bayarkan ni..rezeki ni..jangan tolak ”

Aku dan mak saling pandang satu sama lain..terus makan sampai habis..

Dah habis makan tu..pekerja kantin atau owner mungkin datang borak-borak sambil nak kemas meja kami..”dari mana ni?..ada urusan apa?..”

Mak menjawab dan mak tanya kat lelaki itu.. “Siapa yang tolong bayarkan makanan kita orang tadi..” lelaki tu jawab.. “oo..lelaki tu kontraktor..memang selalu macam tu..kalau dia datang kantin ni..dia akan bayarkan semua pelanggan yang makan kat kedai tu..baik orangnya..”

----------

Kembali depan kaunter..telefon pejabat tok kadi..dan masih tidak datang..dan kerani dia pun tidak tahu tok kadi ke mana..so, ambil keputusan balik rumahla…


Moral story:..penat aku tunggu tok kadi ni..apesal susah sangat..bila nak masuk office la…setakat dia tandatangan..cop dan sahkan..itu aja..tiada apa-apa temuduga seperti bakal suami ku kena di negeri Johor..spesifik..daerah batu pahat…lagi satu..semasa hantar borang tu semalam..derang charge RM12.00..untuk proses apa tak tahulah..sebelum tu..ambil borang dh bayar RM1…emm, semua perlukan duit kan sekarang ni..nak kencing berak pon kena bayar..huhu..

Monday, November 1, 2010

November..November..November..

Pejam celik..pejam celik..sudah masuk bulan November kan..lagi 1 bulan lebih je..dah masuk tahun baru..cepatnya masa berlalu..apa akan berlaku pada bulan ini?..hehe..

...akan berlaku suatu perkara yang akan merubah masa depan ku..

mood ? = debaran kian terasa..kian memuncak..huhu

mudah-mudahan semuanya akan berjalan dengan lancar...
dan lagi satu..emm..emm..abaikan la...

---------------------------

agak jarang ber 'intenet' sekarang ni..sebabnya?

1..busy dan buat-buat busy..

2..line broadband 'org biru' bengommm...sebab asyik putus-putus..penat nak connect..jadi segala jenis mood untuk ber'intenet' tiada..

-sekian-

Wednesday, October 20, 2010

20.10.2010

semua nak guna tajuk ni kan..kat facebook pon sama..tak terkecuali la i..tiada cerita-cerita istimewa yang akan berlaku pada i hari ini..rasanya lah!..cuma sekejap tadi berfesbuking dengan kawan satu kelas kat melaka..dia ajak i pergi melaka hari ini..maklumlah Melaka Maju 2010..tempat i membina kemajuan di situ..huhuhu..dia ingat kelantan-melaka ni naik kereta 10 minit smpai kut..lain kali ajak i sebulan awal k..boleh i plan nak pergi..rindu jugak dengan melaka ni..

itu sahaja nak cerita..tuan badan blog ini agak sibuk..tarikh makin mendekatkan diri dengan tuan badan empunya blog..tapi takdelah sesibuk mana..cuma sibuk sikit dari tak sibuk mana..OK..STOP!..ayat dah macam ayat sanskrit..

adios amigo~

Thursday, October 7, 2010

Aku Tidak Suka dan Tidak Respek Orang-orang Macam ni!!

kad jemputan kahwin untuk orang-orang kampung sudah siap..dan posmen hantar dekat kedai makcik..mak pon ada kat sana pagi tadi...teman pergilah ambil..ok..buka..tengok..tutup balik..then..lepak-lepak la sekejap situ..tapi mak suruh pergi klinik ambil borang untuk HIV test untuk yang nak berkahwin tu kan..pergilah..ajak cousin teman..sampai sana..rasa nak ambil borang je..alang-alang tak ramai orang..terus test la senang..sekejap je rupanya..keputusan NON-REACTIVE..alat test tu macam alat ujian kehamilan lebih kurang..titik darah situ..then tunggu resap..lepas tu ada 1 garis kat huruf C..nurse cakap kalau 2 garis ada lagi satu kat huruf C dan T..mean ada lah virus tu...walaupon aku tau..aku tak pernah buat seks rambang..kongsi-kongsi jarum..ambil dadah..tapi masa duk tunggu result tu..seram sejuk seram sejuk..berdebar-debar..kenalin ore kelate oyak.. well syukur Alhamdulillah bebas dari virus itu..

tetapi yang aku nak cerita ini pasal title entry kali ni la..lepas balik dari klinik..aku singgah kedai makcik aku semula, yelah nak hantar cousin aku tu..then, adalah beberapa customers situ dan salah sorangnya pakcik tua dalam lingkungan umur 60 dan rasanya..dah pergi haji..tapi mulut dia MASYAALLAH..entahla..aku rasa macam bengang dan bengong la pakcik ini..anak perempuan dia akan kahwin jugak tapi awal sehari dari aku..boleh plak masa aku nk gerak ke kereta tu..dia tunding-tunding jari kat aku..cakap lebih kurang mcm ni la:-

pakcik tua :"aku nak tanding mu ni nge anok aku" sambil mulut muncung-muncung n jari tunding-tunding arah aku..

aku: "tanding?"

pakcik tua : "tanding sapo buncit (pregnant) dulu..nok tengok bako (baka=keturunan) mung ko bako aku hok molek (bagus)..hahaha (gelak-gelak tak hengat donia!)" yang ni dia tujukan ke mak aku dengan aku-aku sekali la lepas tu gelak-gelak..

aku: senyum je sambil pandang mak aku..dan beberapa customers yang lain..then aku terus blahhh!!

dalam hati aku..dahla title tu haji dah..dahlah tadi duk hisap rokok..dahlah tak pakai baju..pakai kain pelikat jer..mulut plak huduh, suka cakap yang bukan-bukan..tapi tu semua aku cakap dalam hati aku jelah..ni yang buat aku hilang respect dan hormat tabik spring kat orang-orang tua yang mcm pakcik tulah..macam dia!!..aku memang tak suka pakcik ni!!..aku benci dia..menyampah..dulu masa awal-awal mak aku bagitau saudara mara dan kawan-kawan mak aku yang nak kahwinkan aku bulan 11 time raya haji ni..dia jugak yang sibuk-sibuk duk cakap..orang tak buat majlis time bulan 11..time musim hujan..musin tengkujuh..tup-tup anak dia ada orang nak masuk merisik bulan raya baru ni..dan terus nak menikah raya haji..takde plak dia nk tunda-tunda..buat tahun depan ke..senyap je..takde plak mak aku nak bidas-bidas balik kata-kata dia..huh! huh! huh lagi sekali!

Wednesday, October 6, 2010

Saya Menjemput~

Saya menjemput semua rakan-rakan yang mengenali saya untuk datang ke majlis makan-bagi hadiah lagi bagus pada 20/11/2010 12.00 tgh hari-6.30 ptg..hehe..ini adalah kad jemputan yang discan oleh designer yang bakal suami ku pilih-tempah dia batu pahat, johor..dia sendiri yg pilih..dia sendiri yang tempah..kad ini hanya untuk rakan-rakan rapat sahaja..orang-orang kampung..dapat kad lain..hehe..

bakal menge'pos' dalam minggu depan atau minggu lagi satu kepada kawan-kawan..

ada yang kata awal aku letak kat ni di facebook (aku sudah create event dan menjemput diorang)..tapi ada yang suruh aku buat awal-awal..sebab senang nak budget berapa ramai yang nak datang..dan yang jauh-jauh boleh plan nak datang atau nak apply cuti..kui3..

datang jangan tak datang!..
sekian......

kad muka depan

tengah dengan belakang -peta ke rumahku..sangat senang k!



interlay..
ntah..aku pon tak tau macam mana design dia..bakal suami aku je tahu..sebab kad dengan dia..huhu..

Hentikan!!!

ingat lelaki jah boleh bagi gangguan seksual pada perempuan..tengok gmbar kat bawah..ini pun di kira salah satu gangguan seksual yang perempuan bagi kat lelaki..huhu..

tapi tu gambar perempuan bertudung..kalau perempuan tak bertudung pula macam mana?..huhu..kadang-kadang terpikir..syukurla aku ni berbadan besor-besor montel gebu gitu..tak seksi..haha..agak-agaknya kalau badan seksi..slim melim..takut-takut iman tak kukuh..dahlah iman ni nipis..rapuh plak..ish..ish..nanti terpengaruh..huhu..takutnya..berdoa dan mintak dijauhkan..

*SYAITAN PUNYA KERJA LA NI*..
adios~



sumber gambar dari sini ->http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1382740261154&set=a.1205039738752.28243.1611408708&pid=910245&id=1611408708&ref=nf

Monday, October 4, 2010

PoLiGaMi...

hari tu kan..ala..hari tu la..aku duduk mengadap depan komputer ni..then, ada hamba ALLAH ni..dia share satu link dekat aku..aku yang tengah tak berapa nak malas..tapi tak berapa nak rajin jugak..ambil keputusan untuk click that link..aku right click..open in new window...berbuka la satu page lat sebelah..bertajuk..rakyat rusia memerlukan poligami..wah..bila baca tajuk..terus terpikir..isu seronok dan menguji minda ni..mesti mau baca!

baca..baca..baca..bca..dan terus baca..baca dari mula sampai habis..baca juga komen-komen yang diberi dari mula sampai habis..aku malas nak copy dan paste..nak baca jugak..sila klik kat link bawah entri ini ya kawan-kawan..

...bercakap pasal poligami..perempuan a.k.a isteri yang sanggup dan rela,yang pasrah tapi redha suaminya berkahwin lagi satu, maka aku pernah terbaca satu artikel, pernah dengar satu ceramah, pernah dengar juga orang-orang bercakap, pernah juga dengar dari satu drama tv..yang perempuan itu nanti di akhirat akan merasalah untuk mendapat payung emas..betapa mulia dan tinggi darjatnya payung emas itu..hanya orang-orang yang akan mendapatnyala yang akan tau macam mana rasanya dapat payung emas itu...


berbalik pada artikel rusia perlu poligami tu..bukan rakyat rusia saja yang lebih ramai perempuan dari lelaki..tetapi kat malaysia pon dah boleh nampak..tak perlu pergi negara lain jauh-jauh..malaysia pon lebih ramai perempuan dari lelaki..dan itu adalah..salah satu tanda akhir zaman kan..ala..ramai dah tahu ni..tapi setakat tahu ajalah kan..bukan nak rasa gerun pun ata insaf ke..takut kah..yelah..gerun la..bila pikir akhir zaman..mesti pikir, amal ibadat kita dah cukup kah wei..tak payah cakap orang la..aku cakap kat diri aku sendiri la ni.

teringat satu malam tu..ada borak-borak dengan cousin aku..pasal poligami..pasal kenapa lelaki senang atau peluang dalam satu-satu temuduga untuk minta kerja lebih tinggi..dan kenapa lelaki makin kurang..(well..as muslim..of coz la kita akan tahu ini semua percaturan ILAHI kan..) cuma saja nak bagi teori sendiri-sendiri buat...kenapa lelaki kurang..dan perempuan lebih ramai..

teori cousin aku bagi sebab lelaki makin kurang macam ni:-

1.lelaki makin ramai yang pilih untuk jadi gay..bila gay..diorang cari sama jantina dia yakni lelaki a.k.a jantan..jadi perempuan akan berlebih-lebihan disitu..perempuan yang jadi pengkid pon ada jugak..cari perempuan tapi macam tak ramai..

2.lelaki ramai yang jadi pondan, mak nyah, bapuk..bila dah macam tu..yang diorang cari pon lelaki jugak..mana cari perempuan kan..lebih ramai lagilah perempuan

3.yang hisap2 dadah pon ramai lelaki..tak cakap la pompuan takde yang buat..ada jugak..tapi lebih ramai lelaki..jadi bila ramai hisap dadah..kena HIV...pendek umur..mati..kalau tak pun..masuk pusat sehenti..atau hospital..atau masuk penjara..dah kurang dah lelaki tu..abes..macam mana perempuan nak cari calon suami nak kahwin awal..lelaki dah makin sikit..huhu..

4.yang masuk penjara pon statistik merekodkan..lagi ramai lelaki yang menghuni sana dari perempuan..jadi..bila dah ramai lelaki masuk sana sebab jenayah ringan ke..berat ker..mesti ramai perempuan yang berlebih2an di luar sini..da perempuan yang ada ini..bukan tak nak kawin..tapi dah lelaki kurang..yang ada pula dah jadi suami org lain..

jadi..sebab ramai perempuan..lelaki kurang..sebab itu ada poligami..itupon ramai yang tak menyokong..as perempuan..memang takleh nak menghalang..sebab ia salah satu syariat..tapi tidak pula kata nak menerima..huhu..sebab tak sanggup nak berkongsi kasih..tapi kalau terkena batang hidung sendiri..tak tahulah nanti macam mana..


isu didapati dari http://www.isuhangat.net/2010/09/rakyat-russia-memerlukan-poligami/

Wednesday, September 29, 2010

Lu PiKiRLa SeNDiRi..!

di suatu petang yang anginnya sempoi-sempoi je bertiup...berlakulah dengan tidak disengajakan satu perbualan antara seorang gadis dan seorang wanita :-

Wanita: " zaiton (bukan nama sebenar)..kalau ko ditakdirkan jodoh dengan seorang imam muda kampung..macam mana?..kalau imam muda tu dah lama syok kat ko dan nak masuk meminang ko? ko terima tak?"..

Gadis: "napa?..oo..terima ajelah kalau tiada calon lagi atau bukan hak siapa-siapa lagi..apa pasal?"

Wanita: "takdela..aku tanya aje kat ko..sebab tadi kat kedai..adalah diorang-diorang duk borak-borak..aku dengar..anak makcik' tuut' kat hujung kampung tu..kan anak dara dia cantik..lulusan universiti..baru abes master aritu, ada orang masuk minang..katanya yang masuk meminang tu imam ke ustaz baru balik mesir..baru aje dapat jawatan imam tu..lepas tu adalah yang menyampuk..kata lekehnya..imam je..orang nakla menantu doktor ke..jurutera ke..pilot ke..arkitek ke..polis pakat inspektor pon jadi la..paling komen carilah pensyarah ke cikgu pon boleh lagi..imam..berapa sen sangatla gaji.. sambung orang yang menyampuk tu..kalau imam berapa sen je gaji..boleh ke nak tampung hidup nanti..boleh tu boleh la kut..tapi takleh nak mewah-mewah sangat la jawabnya..aku yang dengar ni setakat dengar jelah..malas nak meyampuk apa dia cakap.."

Gadis: "huhu..siapa yang cakap gitu tu..nilah akibatnya..bila pikir dunia lebih dari akhirat..dia tak sedar..kalau imam ke ustaz ke..sah-sah kita tahu bab-bab agama dia lebih..boleh bimbing kita..yang penting tak mewah dunia pon takpe..asal mewah di akhirat..ke gane?..di dunia tak mewah pon takpe..tapi jangan la sampai tahap daif..sebab bila daif..susah jugak..at least cukup makan pakai jadilah kan.."

PERINGATAN untuk diri aku sendiri---> bila hidup dengan kurang agama, jadilah macam makcik menyampuk kat atas, yang lebihkan dunia..sedangkan kita semua pon tahu..even agama lain pon tahu..dunia ini tidak kekal..dan setiap orang akan mati..kalau dah mati..takdelah nak bawa semua harta-harta tu masuk kubur sekali..yang kita bawa hanyalah amalan dan ibadat kita semasa ALLAH bagi kita peluang hidup atas dunia ini.

Tuesday, September 28, 2010

PRe-MaJLiS uPDaTe 2

Bismillah....
....dimulakan dengan bismillah..disudahi dengan Alhamdulillah...begitulah sehari dalam hidup kita..hehe..asah tekak sikit..lala~menangis Raihan dengar ni..

yer..tersasar dari topik..well..mukadimah mestilah ada..

balik pada topik kita..wah..macam fazley dalam bicara siswa la pula..ok..STOP!..
kawan teman yang dah selamat mendirikan rumahtangga bagi nasihat suruh buat checklist senarai2 kerja kahwin ni..well..i ikut la sama buat..tapi i buat sebelum dia bagi nasihat lagi..hehe..
meh tengok apa senarai-senarainya? :-

Satu. barang-barang hantaran seperti blablablabla..settle..tinggal lagi kasut pengantin lelaki rasanya dan buah-buahan..cokelat..pulut kuning..dan..dan..eh..bukan settle namanya ni..banyak lagi ni..ok..siap dalam 85% kut..

2.kad kahwin dalam proses..sudah tempah..orang yang men'design'nya sedang buat la kut sekarang ni..huhu..

3.baju nikah teman...hantar before puasa..sampai sekarang tak siap-siap lagi..lama gila..yang baju nikah lelaki dah lama dah siap..maklumlah baju melayu je pon..tiada sulam-sulam bagai...tapi..tapi..tapi..baju aku pon bukan ada sulam ponnnnnn!..jahit kurung moden ajela..nanti esok nak pergi sekodeng kedai tailor la..depan rumah je..

4.paperbag+doorgift (ore kelate panggil siso)-settle..
5.bunga telur untuk cucuk atas pulut kuning dan letak dalam paperbag doorgift-settle..

6..em..apa lagi yer...oo..deko-deko pelamin+bilik tidur..meja makan beradab - tempah dengan cousin je..murah sikit..hehe..cousin tanya nak berapa set persalinan?..yang package asal kasi 2 pasang saja (untuk belah perempuan sahaja)..tapi cousin kan..ambil lebihla berapa-berapa pon ikut kerajinan teman nak bersalin..dan rasa-rasanya aku ni pemalas nak bersalin-salin..mungkin 7 or 8 kut..haha..tipu!..3 aja kut..itupun rasa macam malas lagi..ntah-ntah dua ajelah.

7...lagi...cincin nikah..well, encik bakal suami kata mak dia yang nak beli...so..aku tengok masa akad nikah jelah nanti.

8.em..em..pikir apa lagi..ooo..borang nikah..test HIV..encik bakal suami sudah buat semua..aku?..satu pun belum buat..bila nak buat ni yer..tunggu kereta kat bengkel siapla..abes..nak pergi klinik dengan apa?..jalan kaki?..gila slim la nanti aku..tinggal rangka <---agak hiperbola disitu.

9. gambar pasport untuk buat kad kahwin pintar ala-ala mcm mykad tapi warna green..tapi pengantin lelaki kena ambil gambar pakai songkok..tok imam kampung dan pejabat agama islam daerah kampung aku ni nak macam tu..wokeh..sudah cakap sama encik bakal suami..tapi dia belum buat lagi..aku?..mestilah pakai tudung kan..sudah ada lama dah..sebelum-sebelum kenal encik bakal suami lagi..kui3..

ok..setakat ni..itu yang mampu teman listkan..kalau ada yang tertinggal..update lain entry yer..adios!..

choop!..sebelum itu..sedikit selingan..gambar di bawah ni pengantin lelaki asal perak dan pengantin perempuan asal terengganu, dua-dua kawan sekelas aku masa kat universiti di melaka..kahwin pada 14/2/2010..dan akan dapat cahaya mata bulan 11/2010..ok..sangat produktif!..dan..dan..dan..aku pergi kahwin korang..tapi korang plak memang konfem takleh datang wedding aku...saja je tau!

adili dan ayu


disudah dengan Alhamdulillah...wassalam~

Friday, September 24, 2010

3.50 PaGi..

rumahku rumah kampung yang bukan berbatu..bilik mak aku sebelah dengan bilik aku..kira-kira pukul 3.50 pagi..bunyi telefon mak aku telah menggegarkan seisi rumah..haha..kelakar betul ayat..tidak..tidak..bunyi itu bukan setakat mengejutkan mak aku tetapi dengan aku-aku sekali..then..bila rumah papan rumah kayu..kalau bercakap dalam bilik..orang dalam bilik sebelah pon boleh dengar ok..kena plak di hening subuh sunyi..ok..stop-stop!..then dengarlah mak aku cakap..INNALILLAH...apa lagi..terus aku bangun..terus aku pasang telinga..rupa-rupanya..ayah ngah aku (panggilan for adik lelaki mak aku)..dia call bagitau ayah mertua dia telah kembali mengadap ILAHI..ok..lepas dengar aku pon baring balik..dengar mak aku duk bercakap-cakap duk tanya-tanya..bila?..sebab apa?..

agaknya dah habis bercakap..dengar mak aku buka pintu bilik..pergi ketuk bilik atuk aku plak..dengan gaya terpisat-pisat, atuk aku..dah..dah..mak aku ceritalah kat atuk aku..terkejut atuk aku..dengar lagi mak aku cerita..boleh tahan kuat suara mak aku ni..pakai volume paling high ke apa?..mak cerita..rupa-rupanya arwah mengadu sesak nafas malam tu..dalam area pukul 10 malam..bawa pergi hospital..terus masuk ICU..dan pakcik aku yang menetap kat Johor tu dah terus bertolak balik malam tadi lagi..patutla masa call cakap dah ada kat kelantan..kat rumah sana..baru sudah bawa balik jenazah dari hospital..arwah hembus nafas terakhir tepat jam 2.00 pagi..hari jumaat..

...selepas itu...start dari mak aku cerita..atuk aku punya mengucap..berzikir..bermonolog dari pkul 4 ++ pagi tu sampaila ke subuh..well..aku tahu kenapa atuk aku terkejut..dan macam dia sedikit sedih..sebab mereka berdua tu bergaduh..besan bergaduh..sebab apa?..

sorang ahli 'pasukan hijau' dan sorang lagi ahli 'pasukan biru'..mereka pernah berdiskusi..lepas tu adalah salah sorang terlepas cakap..salah faham..salah bincang ke apa ntah..jadi gaduh..dasyat ok gaduh mereka..tapi atuk aku dah pon mintak maaf masa arwah dah kena admitted kat wad satu hari dulu..dan beberapa hari lepas..atuk aku terserempak dengan arwah..atuk aku apa lagi melambai-lambai gaya diva kut...tu yang buatkan arwah tidak berhenti untuk bersua muka..tetapi arwah memang seorang yang baik..walaupon bukan sedara dengan aku dan mak..dan dengan arwah abah aku dulu pon dia baik juga..ok..semoga roh arwah dicucuri rahmat..seperti hujan rahmat yang turun ketika aku taip this entry..

emm..seperti mengerti perasaan ahli keluarga..dan setelah dari bulan puasa hingga raya..hujan tidak pernah turun di kampung aku ni ye namun hujan turun hari ni walaupon renyai-renyai sahaja dan jenazah dikebumikan hari ini..AL-FATIHAH untuk arwah! (kampung ku dan kampung arwah bersebelahan..tetapi tetap kubur yang sama)..


*******dasyat kan politik ni..ish..ish..

Thursday, September 23, 2010

PRe-MaJLiS uPDaTe 1

orang nak kahwin ni akan ada satu perasaan unik, aneh, pelik..tetapi ini berlaku pada aku..pada orang lain yang dah lepas..aku ada tanya diorang tetapi diorang takde rasa macam aku rasa pun!..apa yang aku rasa?..ok..

mula-mula..bila aku terfikir pasal nak kahwin ni..aku akan rasa macam tak percaya..eh! tak sampai 2 bulan pun lagi yer? rasa tidak sabar..so, mood happy akan berlangsung ketika itu..tetapi..tengah-tengah tidak percaya tu..aku akan rasa takut tiba-tiba..rasa risau..rasa berdebar..rasa gemuruh..lagi..ala..macam rama-rama terbang dalam perut orang putih kata tapi aku dah translate..rasa macam tulah..macam esok nak kena present projek akhir universiti atau nak pergi temuduga kerja kat company besar-besar..huhu..lepas risau+takut menguasai diri..emosi sedih pula melanda..dah macam cuaca plak kan..panas-mendung-hujan...bila dah sedih..of course la air mataku keluar..

seorang lelaki yang sudah bergelar suami ada bagitau padaku..perubahan hormon la ni berlaku kat aku..hormon emosi?..kata dia dulu...dia takde rasa apa-apa..tapi lebih kepada tension..sebab mana nak cekau duit nak buat majlis..huhu..ok..itu rasa lelaki...rasa perempuan?..ada kawan aku kata..memang ada rasa tak percaya tetapi lebih kepada excited..emm..ok..


apa aku rasa masa taip entry ni?..aku sedang berdebar ok!..rasa jantung mahu luruh ke perut!

ok...tema majlis teman..gold+green..macam songket ni..nak pakai macam ni..hehe..mak andam teman..sila carikan satu untuk teman..boleh?..pic = hasil googelan..

KaWaN BaiK..emm

masa sekolah rendah..aku ada kawan baik..selalula lepak waktu rehat main 'lompat getah'..makan kongsi ramai2..lepas tu darjah 4 tukar sekolah..jumpa kawan baik lain plak..lepak sama2..pergi rehat sama2..makan kongsi2 jugak..dalam kelas duduk dekat2..group untuk buat aktiviti pun nk orang yang sama..cikgu pun kenal kami sekawan..:-)

masuk sekolah menegah 1,2,3 pula takde kawan baik..kawan baik je lagi ngn kawan2 baik sekolah rendah dulu sebab rumah dekat2..tapi sekolah dah lain2..jumpa petang2 atau ujung minggu..tingkatan 4 pula masuk asrama, dah tak jumpa kawan2 baik kat rumah sebab memang dah jarang sangat2 jumpa..bila balik dari asrama..banyak duduk rumah aje..tak jalan2 rumah kawan2..diorang pon tak datang ke rumah..dah 'lost' kwn baik atau 'geng' mungkin nama yg sesuai..

kat asrama..aku dapat mrsm kota putra..mungkin start dari sini aku kenal erti kawal baik yang sebenar..mungkin ya mungkin tak..emm..tapi kat sini memang sangat seronok..enjoy..dan aku terlibat dengan banyak aktiviti..wakil untuk bertanding satu program sampai dapat juara di peringkat kebangsaan..YEEEH!!..stop berlagak!.

bila masuk matrikulasi..sangat tak suka..tapi nasib baik..kawan yang baik dan rapat dengan aku masa kat mrsm dapat matrik yang sama..bilik plak dapat sebelah-menyebelah..best disitu..beza course ajela tapi.

habis 1 tahun..dapat universiti kat melaka ni..mula2 tak seronok..tapi lama2 dan smpai sekarang masih terbayang seronok tu dan dapat ramai kawan baik..kawan kelas dapatlah 2,3 orang kawan baik..sampai sekarang..kawan asal2 satu dorm sampaila ke rumah sewa masih orang yang sama..dapat kawan baik jugak disitu..

jadi dari mula-mula jejak kaki ke sekolah sampai tamat belajar dan kerja..aku dapat ramai kawan baik..tapi ape maksud kawan baik yer?..kawan yang baik..kawan yang rapat..kawan masa senang dan susah..atau kawan salah satu?..kawan mengumpat?..

di sini..aku terpikir..siapa actually kawan baik aku..sebabnya kebanyakkan mereka yang baik dengan aku, kawan yang sudi kongsi suka duka dgn aku..aku akan anggap dia as 'kawan baik'...dan bila bekerja..rapat dengan kawan office tapi boleh kah kawan office jadi kawan baik?..emm..

Tuesday, September 21, 2010

BeRiTa TeRKiNi..

Assalamualaikum..dan
..Salam 1 Malaysia! (fail disitu semasa temuduga jadi wartawan)

wah..lama gila tak ber'update' blog aku ni..well..sibuk sikit..bukan sikit la lagi kalau lama tak update..mean sibuk banyak la kan..tetapi..sibuk kah aku ni?..

ok..ok..sibuk tak sibuk sangat la tapi al-maklumlah banyak preparation nak kena buat..tarikh dah makin dekat..friends kat facebook dah sedia maklum..kepada readers blog teman..meh teman nak khabarkan..teman nak 'mendirikan masjid'..(malu tau masa taip ni..tersengih2 depan desktop ni)..jadi tak lama lagi teman akan bertukar status la kan..(malu lagi sekali)..

jadi sibuk satu perkara di situ..kena plak bulan puasa..nak sambut raya lagi..jahit baju..tempah baju..(itu mak temanla yg sibuk)..buat biskut raya..buat kek raya (teman sibuk membantu..) dan pelbagai lagi (ayat tak boleh blah!)

jadi diumumkan lah tarikh teman akan sah jadi isteri kepada tunang teman sekarang iaitu 19/11/2010 (Jumaat) bertempat di masjid kg teman la kat klate ni..dan kenduri pula pada esoknya, 20/11/2010..

ok..ok..itu sahaja..info dan maklumat akan di update lagi..hehe..sebarang pertanyaan sila tanya kat bahagian 'komen' k..

opps lagi satu..masih bulan syawal kan..jadi SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN!

Wednesday, August 25, 2010

Mandi wajib anda sah atau tak? Friday 13th?

Telah dipastikan bahawa terdapat terlalu ramai dari kita yang tidak sah mandi wajibnya...saya kongsikan artikel ini untuk semuanya...sila share atau copy di blog masing-masing..terima kasih-azarudin bocheh.

Assalamualaikum, Berkongsi sedikit ilmu… dari JAKIM. Mandi wajib yg betul….. Mandi wajib merupakan perkataan yang mudah disebut, tetapi jangan terkejut jika dikatakan banyak umat Islam di tanahair kita yang tidak sah mandi wajibnya kerana tidak melakukannya dengan betul. Untuk melakukan mandi wajib yang betul, seseorang itu tidak boleh melakukannya dengan hanya mandi secara berdiri atau duduk mencangkung sahaja. Sebaliknya, ia mesti dilakukan dalam kedua2 keadaan bagi membolehkan seseorang itu meratakan air ke seluruh anggota badannya yang zahir. Penolong Pengarah Bahagian Dakwah, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Uztaz Haji Mat Jais Kamos, 49, menegaskan, bagaimanapun, berdasarkan pengalamannya sebagai bekas kadi di Pejabat Agama Islam Gombak Timur dan penceramah, didapati banyak umat Islam yang tidak mengetahui perkara ini. “Akibatnya, mandi majibnya menjadi tidak sah kerana tidak memenuhi salah satu rukun mandi wajib iaitu meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir. Apabila mandi wajib tidak sah, ibadat yang dilakukan oleh seseorang itu juga turut tidak sah. Itulah akibatnya jika tidak melakukan mandi wajib dengan betul,” tegas beliau ketika ditemui di rumahnya di Taman Sri Keramat Kuala Lumpur . Mandi wajib yang juga sebagai mandi junub atau janabah tidak boleh dipandang ringan oleh umat islam. Setiap orang yang mlakukannya mestilah mengetahui dan memenuhi rukun2nya. Jika tidak mandi wajib seseorang itu tidak akan sah.

Rukun mandi wajib ada 3 perkara. Pertama, niat. Kedua , menghilangkan najis di badan.Ketiga , meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir. Niat mandi wajib: “Sahaja aku mengangkat hasar besar kerana Allah Taala.” Atau ” Sahaja aku mandi wajib kerana Allah Taala.” Niat itu di dalam hati dan ia hendaklah disertakan ketika air sampai ke mana2 bahagian anggota badan. Bagi perempuan yang habis haid, niat mandi wajib ialah: ” Sahaja aku mengangkat hadas haid kerana Allah Taala.” Manakala bagi perempuan yang habis nifas, niat mandi wajibnya ialah: ” Sahaja aku mengangkat hadas nifas kerana Allah Taala”. Niat itu jika dilambatkan atau ketika seseorang itu memulakannya selepas dia telah membasuh salah 1 anggota badannya akan menjadikan mandi wajibnya tidak sah. Oleh itu dia mestilah memulakan kembali niatnya ketika dia mula menyampaikan air keseluruh anggota badannya. Sekiranya dia berniat sebelum air sampai ke badan, niat itu juga tidak sah. Oleh itu mandi wajibnya tidak sah.

Mengenai rukun mandi wajib yang ke2, iaitu menghilangkan najis yang ada pada badan , menurut Ustaz Haji Mat Jais, menurut Imam Nawawi, jika kita ada najis di badan, najis itu boleh dibasuh serentak dengan mandi wajib. Ertinya membasuh najis dengan mandi itu boleh disekalikan.

Sementara rukun mandi wajib yang ke3, iaitu meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir , meliputi kulit, rambut dan bulu yang ada di badan, sama ada bulu2 yang jarang atau lebat. Jika rambut seseorang itu ditocang atau disanggul, sekiranya tidak sampai air ke dalamnya, tocang atau sanggul itu wajiblah dibuka. Bulu2 dalam lubang hidung pula, tidak wajib dibasuh kerana dianggap batin. Tetapi sekiranya, bulu2 di dalam hidung itu bernajis, ia wajiblah dibasuh. Mengenai kuku pula, jika di dalam kuku ada kotoran yg boleh menghalang sampai air ke badan khususnya di bahagian bawah kuku, kotoran itu wajiblah dibuang. Membuang kotoran di dalam kuku itu pula boleh dilakukan ketika sedang mandi. Tentang rambut yg diwarnakan pula selain inai, inilah yang merumitnya. Sebenarnya jika rambut seseorang itu diwarnakan dengan pewarna selain inai, mandi wajib seseorang itu tidak sah. Oleh itu, seseorang yang mewarnakan rambutnya dengan pewarna selain inai, jika dia hendak mandi wajib, dia mestilah membuang pewarna pada rambutnya terlebih dahulu. Tetapi untuk membuang pewarna itu pula bagaimana?.. Inilah yang rumitnya. Sedangkan pewarna pada rambut itu sebenarnya tidak boleh dibuang begitu mudah. Yang menyebabkan mandi wajib orang yang menggunakan pewarna pada rambutnya tidak sah kerana pewarna itu akan menyalut rambutnya yang menghalang air sampai ke rambut. Ini berbeza dengan inai. Inai sebenarnya akan meresap ke rambut, tetapi pewarna pula akan menyalut rambut menyebabkan air terhalang ke rambut. Tetapi dalam hal ini, jangan pula ada yang salah faham. Sebenarnya pewarna itu jika dikeluarkan sijil halal oleh JAKIM dan sekiranya pewarna itu tidak bernajis, bukanlah bermaksud menjadi tidak sah. Dalam hal ini, sukalah saya menyatakan bahawa sembahyang dan mandi wajib itu berbeza. Jadi, mestilah dipandang dari sudut yg berbeza. Dalam hal ini juga, sukalah saya menyatakan, huraian mengenai rukun mandi wajib seperti yang telah saya nyatakan ini adalah merupakan perbezaan sah atau tidak mandi wajib. Jadi, ia perlulah diberikan perhatian yang lebih oleh umat Islam.

Mengenai sebab2 seseorang itu wajib mandi wajib pula, Ustaz Haji Mat Jais menegaskan, sebab2nya terdiri daripada 6 sebab. 3 sebab melibatkan lelaki dan perempuan iaitu kerana bersetubuh walaupun tidak keluar air mani, keluar air mani dan mati. Manakala 3 sebab lagi hanya melibatkan kaum perempuan sahaja, iaitu keluar darah haid, nifas dan melahirkan anak(wiladah) . Mandi wajib boleh dilakukan di mana2 dengan menggunakan air mutlak sama ada air telaga, air paip, sungai laut dan tasik. Bagi pasangan suami isteri yang bersetubuh pula, mereka tidak semestinya mandi selepas bersetubuh, tetapi diwajibkan mandi ketika ingin beribadat. Selepas bersetubuh pula, jika ia dilakukan pada waktu malam, jika tidak mahu mandi wajib, seelok2nya ambillah wuduk sebelum tidur itu adalah sunat, manakala tidak berwuduk sebelum tidur adalah makruh.

Panduan Tambahan
1. Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minima 5 kali sehari dengan air wudhu. Jangan langsung dikeringkan, biarkan menitis dan kering sendiri. Lalu ambillah sajadah, shalat, berdzikir, dan berdo’a.

2. Untuk menghilangkan stress, perbanyaklah ‘olahraga’. Cukup dengan memperbanyakkan solat. Ketika solat, kita mengerakkan seluruh tubuh. Lalu berkonsultasilah pada Allah SWT dengan dzikir dan do’a.

3. Untuk pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman. Tidak hanya di bibir tapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan ‘kata kunci’, “Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii” (Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula akhlaqku). (HR Ahmad).- ( DOA TENGOK CERMIN ).

4. Untuk punya bibir cantik, bisikkan kalimat-kalimat Allah, tidak berbohong atau menyakiti hati orang lain, tidak menyombongkan diri atau takbur.

5. Agar tubuh langsing, mulus, diet yang teratur dengan berpuasa seminggu 2 kali, Isnin dan Khamis. Jika kuat, lebih bagus lagi puasa Nabi Daud AS i.e. selang satu hari. Makanlah makanan halal, perbanyak sayuran, buah-buahan, dan air putih.

6. Untuk mengembangkan diri, sebarkan salam dan sapaan. Dengan demikian kita akan banyak dikenal dan disayangi.


Rahsia 13 Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang sudah tahu atau panduan bagi yang baru tahu……
1. Niat Sembahyang Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.
2. Berdiri Betul Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.
3. Takbir-ratul Ihram Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.
4. Fatihah Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.
5. Ruqu’ Sebagai tikar kita di dalam kubur.
6. I’tidal Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur.
7. Sujud Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.
8. Duduk antara 2 Sujud Akan menaung panji-panji nabi kita di dalam kubur.
9. Duduk antara 2 Sujud (akhir) Menjadi kenderaan ketika kita di padang Mahsyar.
10.Tahhiyat Akhir Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur.
11.Selawat Nabi Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.
12.Salam Memelihara kita di dalam kubur.
13.Tertib Akan pertemuan kita dengan Allah S.W.T. Dari Abdullah bin ‘Amr R. A., Rasulullah S. A. W.bersabda :
“Senarai di atas adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi / Kafir tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat. Itulah sebab mengapa mereka mencipta cerita yang begitu seram sekali iaitu ” FRIDAY the 13th ” jika ada di kalangan kamu yang perasan!!!” Wassalam. “Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat…” Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafa’at kepada manusia lain…


sumber di dapati dari sini : http://www.facebook.com/note.php?note_id=424856284818&id=755313270

Tuesday, August 17, 2010

RaSa NaK LeMPaNG!!

6 Ramadhan = 16 Ogos
-----------------------

si R pergilah anta kain pasang kat rumah tailor kat area2 rumah dia jugak..sampai je kat rumah tu..si tailor tu tgh menjahitlah..byk baju org tempah..ade sorg tu smpai 9 pasang baju dia sorang..ish...ish...ish..

then R sambil2 tu borak2 la smbil tengok2 kain2 yg dihantar customers..smbil selak2 kain..bunyi motor berhenti depan rumah tailor..si R tengoklah jam..dlm pkul 1.10 tgh hari gitu..

bunyi enjin motor dh berhenti..bukak pintu..anak lelaki tailor dinamakan B balik keje..umur dlm awal 20an..masuk2 rumah..si B terus masuk bilik..salin pakaian..terus gi dapur..maybe pergi toilet..pikir si R dlm hati..tiba2 ...

"mak oii...apesal tak masak????...lapar la..org balik keje sbb nak makan..org penat2 keje..bukannya nk masak..tak guna balik kalu tak masak ni..eyyy.." (sambil menjerit2 kat dapur..dgr pinggan2/periuk2 ditendang atau disepak2..dihentak..dilenyek tak tahulah..)..

2,3 minit bunyi bising gitu..bunyilah org memasak..rupa2nya si B masak sendiri..then si R ni intai2 kut celah pintu..nmpaklah si B tu tengah makan..dlm hati si R..oiii..bulan pose ni..tak pose ke budak oii...kalu pompuan bolehlah kate 'uzur..takleh pose'..ini laki tuu...MASYAALLAH..

si R pandanglah muka mak si B tu..tapi mak si B hanye mampu geleng2 kepala je..then si R terus balik rumah..si R tak mampu nk berkata2..

-------------TAMAT-------------


kisah benar ini diceritakan oleh si R kepada Me..bila dgr cite ni..rasa nk lempang pon ada budak gitu..heii..sabar2..bulan puasa..bwk2 mengucap..ASTARGHFIRULLAHALAZIM...

Monday, August 16, 2010

2 iN 1..

tgh tunggu subuh jugakk..awal gile sahur..pkul 4.00 dh sahur..act..letrik takde satu kmpung dari pkul 1.00 pgi mlm tadi smpai skrg...ni pkai laptop berbateri+broadband yg laju di pagi buta hari tetapi tidak di siang hari..jadi mak kejut awl..takut terlmbat atau tak terkejut..makan apa yg ada..sbb takleh nk masak..di rumah ku..bila letrik takde..air pon takkan ada..sbb..rumah ni pakai enjin pam sedut air dari telaga..so..rumah kami mmg tak subcscribe air paip kerajaan pon..jadi tiap2 bulan mmg takde bil air ponn..sbb tak subscribe?...air sgt slow..putus2..keroh berkarat..(dari kecik, zaman aku balik kelantan ni as balik kampung sampailah aku dh menetap kat kelantan, mcm nilah air kerajaan..ntah napa lerr..kalu area2 bandar ke pekan ke..tak tahulah laju ke tak..tapi kalu area kampung aku..kampung jiran dn kampung dlm daerah bachok ni..mostly akn pkai telaga+enjin pam sedut air dari telaga)..

so..nasi yg lebih berbuka ngn lauk2 semalam..ada sikit sgt2..sepakat ngn mak..pergi anto kat atuk kat bilik dia..ngn mak cket..aku plak?..sahur dgn kuih ketayap 2 gulung+kurma 2 biji+air suam..

wahhhhhhhhh..cerahhhhh..letrik dh ada mak!!!...now pkul 5.14am..baru ada letrik..hehe..so..sempat lagilah nk pergi masak air..buat air milo kerr..ngeh3...


-----------------------------------------------------------

malam tadi jugak..area pkul 10 lebih gtu..sambil aku dan mak duk usha2 rege tiket flight online..mak telah berkata-kata :

"yong ingt tak dlu masa yong kecik2..masa duk terengganu..abah mesti akn bwk pergi kat airport trganu.. yong ingt tak ape yong ada ckp dlu..selalu yong ckp..atau tiap kali nmpak je kapal terbang kat langit, mesti yong ckp ayat sama"

aku dlm hati..ingat..tapi mulut keluar ayat "tak ingat pon.."

"ala..yong ckp..mak, abah..satu hari nnti..bila yong besar..yong mesti akn naik jugak flight..kalu tak sebab belajar..sbb kerja..".."skrg yong betul2 akn dpt naik flight..bukan sekali..tapi acap kali smpai seumur hidup.." (kata mak lagi).."tapi bukan salah satu dari 2 sbb tu..tp sbb kawen...kawen ngn org sabah..jwbnya selalu lah naik flight"

aku hanya mampu senyummm...last year masa kerja..aku siap book n bayar dh tiket flight dari kl-kota bharu..konon2 nk balik raya..balik ngn flight..tup2..aku berhenti keje bulan pose..n balik kampung terus ngn kete..angkut suma brg bwk balik..so,tiket tu burn mcm tu jerr...rege 100++ gak rasanya..tak ingt..

so smpai skrg..mmg aku tak pernah naik flight..ok?? time blaja kat melaka dlu pon.sah2 la naik bas jee..student..mcm poyo je nk balik kg naik flight..lagipon time kat melaka..mana ada filght dari melaka-kelate /melaka-trganu..

dua cerita dalam satu malam..

Saturday, August 14, 2010

SeBeLuM Ni?..TaK PeRNaH..

menulis entry ni ketika tunggu subuh..lepas sahur..haha..bukan nk ngaji ke ape..tapi tulis blog..ish2...(sahur awal sgt..jadi blog2 dlu..kejap lagi ngaji...)..
semalam time terawih ada lagi cerita,tak pernah sebelum2 ni..atau tahun2 sebelum ni..akn ada cerita..selalu pergi je masjid..solat..tak berckp langsung..abes..terus balik rumah..tp semalam..masuk je masjid, tengok..eh, bahagian perempuan ni dh diluaskan depan tu..terus smpai ke dinding depan..B4..depan tu ada tabir..mean lepas tabir tu bahagian lelaki lagi...kira ada tambahan 4/5 saf lagilah ke depan..then..terus cari sudut tepi tiang..terus hampar sejadah..terus solat sunat tahhiyatul (betul ke eja gni?) masjid..cun2 siap salam..adalah auntie hampar sejadah sebelah..makcik tu pon solat jugak..selesai je dia doa...dia pandang aku..smbil tunjuk2 kat sejadah aku..sambil dia ckp "besa sejadoh..lain kali bawok hok kecik smbil tunjuk2 sejadah dia..nnti tok muat ore lain nk smaye etek".. "aku jawab: takde yg kecik kat rumah..lagipon mmg saya lipat tepi sejadah ni kiri kanan nnti before solat terawih..".. "makcik tu reply:..oo..nok ghoyak jah..tok imam hok marah bwk sejdah besar".. "aku jawab dlm hati :..tok imam marah ker?.."..then aku lipat ler sejadah tu..
dah nk start solat terawih..aku usha2 belakang..uih..ramainye..tp saf kosong masih byk lagi..sbb kan tok imam dh bukak bahagian depan..aku pon jeling2 cket makcik tu..nk pndang direct..segann..heee...ok..umur end 40s kutt...
lakaran atas, aku guna paint..kedudukan sejadah di saf aku..saf ke-2 depan..dan aku tepi sekali..tepi tiang..yg sejadah aku..cokelat tu..act..takdelah besar sgt..ala..saiz biasa2 mcm beli kat kedai tu ler..cuma penuh smpai kaki..mean aku berdiri atas sejadah tu la..dan selang 2 sejadah lagi dari makcik tu..ada jugak yg bwk sejadah besar cm aku..saiz sejadah aku n no 5..tu ekceli sama..guna paint..tak sempat nk ukur..hehe..then, no 2 , 3 dan 4 dan ada lagi lah muslimat2 lain..yg guna sejadah saiz mcm makcik tu..makcik tu yg no 2..yang muat tuk muka+tangan dan siku time sujud..berdiri plak..atas karpet masjid je..
nnti..kena pergi kedaila..nk beli sejadah kecik..yg saiz budak2 belajaar solat..
lagi satu..ada ke tok imam nk marah makmum bwk sejadah kecik/besar..maybe tok imam tu nk suruh rapat2..tegur sapa sejadah besar tu suruh kecikkan kutt..dh kalu sejadah besar..boleh je lipat tepi..kasi kecik cket kelebaran sejadah itu..takpon..1 sejadah..kongsi 2/3..hampar melintang gtu..hurm..papelah makcik..

Thursday, August 12, 2010

aDa MaKSuD Ke?

terawih tadi mcm dh sembahyang raya..sangatla ramai..yg muslimat...sgt2 penuh smpai ada makcik2 yg patah balik..maybe sbb esok belah pantai timur ni dh wiken kan..sebelum2 ni..ramai jugak...tpi tak mcm tadi..esok pon kena pergi awl mcm tadilah...mean..kena isyak kat masjid laa..dan seperti tahun2 sebelum ini..tiap kali terawih..ada 1 tmpat tu..mcm dh jadi port aku plak..tiap kali pegi..mesti tempat tu dh save untuk aku..hehe..ye..ye je ko otty..well..biasalah..smbil2 selawat berzikir..mata ni konfem akan melilau..tengok org2 lain..well..i di saf ketiga..so saf depan2..suma makcik2..saf2 ke belakang tak usha..then...tertangkap la oleh mata ku..seorang makcik..umur maybe early 50..hehe..dia baru dtg..terus ke saf depan sekali...ada satu kosong untuk beliau..(wah..cantik telekung dia..sempat memuji..hee)..eh..laa..makcik ni ker..detik hati aku..sbb aku sgt cam dia..kerna setiap tahun...mcm tahun2 lalu..dia akn bwk segenggam bunga cempaka putih..dia akn bagi kan makmum sebelah2 n belakang dia bunga tu sekuntum sorang..tp aku tak dptla..dh abes...then..sapa yg dpt bunga2 tu..akan cium 2,3 kali..then letak atas sejadah masing2..dan setiap hari jugak..makcik tu akan bwk bunga cempaka..sama mcm tahun2 lalu..ada maksud ke?..atau sengaja bagi sbb rumah dia byk bunga cempaka dan bunga itu sgt wangi...hurmm~..curious nk tahu..

pic hasil googelan : bunga cempaka putih..



agak2..kalu I duk sebelah dia..dia kasi tak bunga tu..atau dia kasi sbb dia dh kenal makcik2 saf2 depan tu..atau sbb I dh mmg wangi..so tak payah bagi bunga tu..hehe..

Tuesday, July 27, 2010

iNSaF SeKeTiKa..

petang tadi...dlm pkul..erm..erm..petang laa..lewat petang laa..tertengok rancangan kat TV1..tajuk tak tahu..tp berkenaan tilawah al-quran..pasal bertarannum ni..then..dia show la story family2 yang ajar anak2 dari seawal umur 5 tahun belajar mengaji..bukan setakat mengaji semata2..tp siap bertarannum ape semua..semua lagu2 dia tau..hijjaz..baiyati..lagi..mcm2la..

smpai la kat satu kisah..budak umur 10 tahun..cacat penglihatan..mengaji guna al-quran yg tulisan braille (macam mana eja weii..??)..then..budak tu mengaji siap bertarranum..MASYAALLAH..merdu..enaknya suara dia..terus bercucuran air mata aku (siyess..aku tak tipuu..mmg mengalir air mata siap meremang bulu roma)..huhu...masih terngiang2 suara dia kat telinga..insaf seketika aku dctu..

tp kisah tapi mmg tunjuk suma budak2 la yg bertarranum..ni sempena Tilawah A-Quran peringkat international dah berlangsung..terus aku tengok TV1 mlm tadi..pkul 9 mlam...
tadi masa tengok..perasmian kut..siap agong suma ada..najib pon ada..ehem2..rosmah tu..pakailah tudung penuh..ni nmpak jambul..malu plak I tengok..kena plak..perserta warga2 asing yg ada kat ctu tengok..

bila dah start tilawah ni kan...dah trasa sgt2 kan RAMADHAN bakal menjelma..nasib baik I dah ganti awal2 pose..so..dlm bulan syaaban ni..just buat sunat jerr...tak sabarnya nk berpuasa..berterawih suma..dan paling penting..syaitan2 itu diikat..ngeh3..padan muka 'mereka'....

MaKaN SaMPai MuNTaH..

amik ko..fresh dari kebun semua ni..ni pon dah lebih separuh dah dibagi kat jiran2..sedara mara...dan dijual jugakkk...nikmatilah buah2an tempatan..syeedappp wooo...

.
.
.
.
makan sampai muntah darah...nyumm.nyumm.


raja buah..dah telan berapa buah dah..ni yg tinggal dari berpuluh2..ni kat dlm rumah..kat luar rumah ada lagi 8..haha..sapa nk abeskann....yg ada..mak n aku jer..hurm~

ni feberet mak..den tak makan buah ni..kalu makan..jwbnya..tak tido malam la aku...berangin..org pure klate kata "sekot perot..se'eh tokleh nyawo.."



haha..yg ni feberet aku dan semua..haha..hari2 telan ni..dari penuh sebesen..dah luak separuh..baru 2 hari makan..yelah..sekali makan..lebih 10 biji..hahaha..*tak senonoh punye anak dara..



raja buah berbulu..dah takde yg lebat bulu dari yg ni..hehehe..buah ni org kata jenis 'lokoh'..mean lekang la..isi tak melekat ngn biji..jenis rangup2 gitu..tak berair sgt..manissss..tapi bukan feberet..sekali makan..paling byk pon 5 biji jerr sehari...






gambar diamik guna kamera phone..jadi lighting kurang, malap je gtuu...oh..ada byk lagi buah2 ni kat rumah..sapa nk makan?..moh lerr dtg rumah.....

Friday, July 23, 2010

Masih Suami Isterikah di Alam Akhirat?

tadi..boring2..rajin plak berfesbukwalking (apa jenis ayat daa~)..hehe..jumpa ini..mau kongsi2 maa..sapa pernah pernah terbaca kat mana2..ok je nk baca skali lagi..hehe...

----------------------------------
1. Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin.

Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin akan dikahwinkan oleh Allah SWT di syurga kelak dengan seorang lelaki di kalangan ahli syurga.

Rasullullah SAW bersabda ‘ Tiada si bujang di dalam syurga’ (Muslim).

Ini kerana ada juga lelaki belum berkahwin yang meninggal dunia.

2. Wanita yang meninggal dunia setelah diceraikan dan tidak berkahwin sesudahnya.

Wanita ini juga akan dikahwinkan oleh Allah SWT dengan lelaki daripada ahli syurga.

3. Wanita yang meninggal dunia sedangkan suaminya tidak masuk syurga.

Begitu juga wanita yang meninggal dunia yang masuk syurga sedangkan suaminya tidak masuk syurga, akan di kahwinkan oleh Allah dengan serorang daripada lelaki yang masuk syurga.

4. Wanita yang meninggal dunia setelah berkahwin.

Wanita ini akan berada bersama suaminya di syurga kelak sekiranya suaminya masuk syurga.

5. Wanita yang kematian suami dan tidak berkahwin sesudahnya.

Wanita ini akan tetap bersama suaminya yang dikahwini di dunia sekiranya suaminya masuk syurga.

6. Wanita yang kematian suami dan berkahwin sesudahnya.

Wanita yang kematian suami dan berkahwin lain akan bersama lelaki yang terakhir dikahwininya di dunia tidak kira berapa kali dia berkahwin. Suami yang terakhir adalah suaminya di syurga sekiranya suami itu
menjadi ahli syurga.

Rasullullah SAW bersabda.. ‘wanita adalah kepunyaan suaminya yang terakhir.

*= http://www.tentangcinta.com/artikel-cinta/masih-suami-isterikah-di-alam-akhirat/

----------------------------------

>>point yang last ni..teringat kat arwah abah..emm..arwah sgt2..sangat2 baik orgnya..dengan anak2..dengan wife..mean ngn mak aku lerr..tp skrg..mak dh remarried..dan yg skrg?..hurm..(malas nk cerita..but setiap hari..akn ada cerita yg mak aku akn mengadu kat aku..dan akan menitis air mata..dan aku akn nmpak mak aku selalu termenung..tidak ceria..tidak seperti semasa bersama ngn arwah dulu..dan mak aku cuma mampu bertahan..bertahan dan bertahan..)

..betul la apa org cakap..yg kedua dah tak sama dengan yang pertama..yg pertama dpt yg sgt baik..tp bila dpt yg kedua mcm ni..dan..kehidupan tu dah takkan sama dengan yg sebelum2..well..nasib baik aku n adik2 suma dh besar..mean..tak perlu dh nak ada kasih sayang dari seseorg yg bernama BAPA ni..cukup dengan kasih sayang yg arwah dah bagi dulu..cukup untuk ingat sampai bila2..cuma adik aku yg bongsu..yg umur 14 tahun..sbb dia masih kecik masa arwah takde..dia umur 10 tahun..mungkin dia belom puas lagi..dengan yg skrg?..jgn diharaplah...

....sedih bila ingatkan..mak dah takkan berjumpa dengan arwah abah smpai bila2..even di akhirat nnti..dan bagi arwah abah plak..mak adalah 1st love dia..dia tak pernah bercinta..jumpa mak..terus berkenan..terus ajak kawin..walaupon masa tu mak dah ada boyfren lain..hehe....nasib baik mak trima arwah abah..kalu tak..tak lahirkan saya dan adik2 di dunia ini..hehe..

p/s:..arwah meninggal pagi jumaat..so..setiap ari jumaat..walaupon aku tak pikir sangat2..tapi ingatan pasal arwah pasti akn terlintas kat hati dan fikiran dengan sengaja atau tak sengaja..maaf abah..khamis malam jumaat semalam..yong tak dapat bagi 'hadiah' kat abah..yong 'cuti'..takleh nk mengaji n baca yassin..

Wednesday, July 21, 2010

RaSa SeKSi..

rasa seksi APA???....rasa SEKSA adalaa....bangun subuh tadi..rasa mcm susahnyaa nk bukak mata yang sebelah kiri ni..napa ni?..napa ni?..kelopak mata kena tindih dengan 'hantu' ker?..yg susah sangat nk bukak ni..dahla rasa gatal2..garu2..ok..bangun..tengok cermin..WAAAA..kenapa dengan mata ni...nak kata sakit mata..tak berair2..tak ber'taik'..tak merah2..SO...kena 'patuk' dengan muncung NYAMUK la ni..huhuhu..HATE U!


lepas dah siap mandi tadi..cepat2 sapu minyak TYT..minyak gamat...segala jenis minyak..ni time amik gmbr n post ni dh tengah hari..pon tak surut2 lagi....huhuhu..demmmm U nyamuk..siap lah korang mlm nnti..AKU TAKKAN BERI PELUANG..!!



cari dan lihat perbezaan mata itu...demm..demmm..dah makin sempit tahap penglihatan ku yg memang dah sempit..


sekali tengok..mcm artis Jepun/ Korea plak mata gini..wakakaka...=D..abaikan batang hidung yg merah itu...


kembalikan mata ku yang 'gojess'..abaikan bintik2..'tahik lalat' itu..


p/s:..lain kali..aku nak tido..aku nak bungkuss sampai kepala2 sekali..

Tuesday, July 20, 2010

CeRiTa LaWaK..

Bukak fesbuk..terjumpa artikel kat page seseorg..so..I copy n paste je..nk share ngn reader I..*eh..I ada reader ker?..
--------------------------------------------

Al-kisah terdapat 3 orang sahabat karib iaitu Amat, Abu dan Budin. Mereka pergi berkelah di suatu hutan yang jarang ade orang nak g sane. Tujuan mereka bertiga adalah untuk mencari benda pelik dalam dunia. Dengan tidak di duga, mereka ternampak golongan orang asli sedang memburu untuk makan. Tanpa diduga mereka di kepung oleh sekumpulan orang asli.
Mereka kemudiannya ditangkap oleh sekumpulan orang asli yang merupakan cannibal. Sewaktu dihadapkan ke ketua puak cannibal, ketua puak mengatakan mereka tidak akan dijadikan sup dan dimakan jika mereka lepas ujian yang akan diberikan. Mereka dikehendaki pergi ke dalam hutan dan mencari 10 buah yang sama jenis. Lalu mereka pun pergi la ke dalam hutan bersama2 beberapa orang asli yang akan mempastikan mereka takkan lari.

Amat kembali dan membawa 10 biji buah epal. Ketua puak cannibal itu kemudiannya berkata, "Kamu dikehendaki menyumbat kesemua buah2 tersebut kedalam lubang bontot kamu tanpa sebarang ekspressi diwajah kamu atau kamu akan dimakan!". Maka bermulalah sesi menyumbat buah epal ke dalam lubang bontot Amat, SATU!!! jerit semua orang-orang asli. Belum sempat epal kedua disumbat, Amat sudah menjerit kesakitan, lalu Amat diikat dan diletak dalam kawah besar untuk direbus jadi sup.

Abu pula kembali membawa 10 biji anggur. Ketua puak menerangkan perkara yang sama kepada Abu. Abu merasa takdelah susah mana. Dari jauh Amat mendengar orang-orang asli menjerit SATU!!! DUA!!!! TIGA!!! EMPAT!!! LIMA!!! ENAM!!! TUJUH!!! LAPAN!!!!, tiba-tiba Amat terdengar Abu ketawa terbahak-bahak. Beberapa minit kemudian Abu diletakkan bersebelahan Amat dalam kawah besar.

"Weiii yang ko gelak apehal???... Ko dah nak lepas tadi dah!!" bentak Amat. Abu jawab "takleh tahanlah beb... Tengah aku relax2 sumbat anggur tiba2 Budin balik bawak tembikai 10 bijik". .



*sumber --> http://www.facebook.com/notes/rynn-rinry/baca-nie-lawak-gile/133560693347509

Wednesday, July 14, 2010

DRaMa TV aTau NoVeL?

ingatkan dalam drama n dalam novel je ade cerita mcm ni..rupanya dalam realiti pun ada..ni 1st time dengar..

------------------------------------------

"yong..ingt tak kad undangan kawin yang mak dapat minggu lepas?.."

"yang mana?"

"ala..yg kendurinya 17hb7 ni lah.."

"ooo..yg kad nipis warna ijau tu ea..ingt2..nape?..mak nak pergi ker?"

"kad tulah..kenduri ada..tapi anak perempuan dia tak nak kawen ngn lelaki yg nama dlm kad tu..cancel majlis akad nikah..tp kenduri terpaksa gak buat..kira makan2 ajelah..takde majlis kawen.."

"laa..yeke..sbb ape pengantin perempuan tu tak nak, mak?.."

"manalah mak tahu.."

---------perbualan di atas tu berlaku pada 10/7/2010---------



---------perbualan di bawah pula pada 2 hari lepas tu----------

"yong..ingt tak majlis kawin yg mak cerita cancel tu?.."

"ingt..nape?..jadi balik ke kawin?"

"a'ah..jadi semula budak perempuan tu kawin..tp pengantin lelaki dah org lain..sepupu perempuan tu jadi pengganti.."

"pulak dah..jadi pak sanggup ke lelaki tu..sbb tak nk cemar nama keluarga ke ape?.."

"entahlaa..."
---------------------------------------

hehe..dah jodoh perempuan tu ngn sepupu dia..bercinta lepas kawin yerr..hehe..

SaLaH SiaPa...???

ini kisah benar.....
insiden ni berlaku petang tadi..diceritakan oleh my mom sewaktu berbuka puasa bersama mak...
----------------------------

kisahnya mcm ni :-

petang tadi..seorang ayah bernama Jusoh (bukan nama sebenar), 45 dan anak saudara lelakinya yg berumur 31 bernama Mamat (juga bukan nama sebenar)..mereka berdua naik motor dan Jusoh membawa sebilah parang berkarat bersamanya..nak pergi cari anak perempuan Jusoh yang tak balik2 rumah sejak pergi sekolah pagi tadi..cari punya cari..cari lagi..cari sana..cari sini..cari situ..dan terus cari..akhirnya, JUMPA anak perempuannya itu membonceng motor budak lelaki yg tidak dikenali oleh Jusoh maupon jiran2 sekitar rumah Jusoh..

Jusoh apa lagi..dengan amarah yg dah ke laut..ke langit mana ntah..terus ditibainya muka budak lelaki dengan helmet..yg anak saudara Jusoh plak..si Mamat tu terus bagi jurus tendangan maut ke pinggang budak lelaki itu..kemudian Mamat bagi lagi..bagi lagi..pukulan helmet ke muka budak lelaki itu..agak2 muka budak tu dah terbelah dua agaknya..baru dia berhenti..ANAK PEREMPUAN Jusoh?..kena tibai tak?..TIDAK!!!..hanya di heret naik motor dan balik ke rumah..
-----------------------------------

sampai dirumah...eh..apesal balik asing2..Jusoh dan Mamat?..Mamat naik motor sapa?...rupa2nya..motor budak yg dibelasahnya itu dirampasnya..henpon budak lelaki itu pon dirampasnnya..Jusoh belek2 phone mahal tu..di call nya bapak budak lelaki tu..pandai plak Jusoh cari..ingtkan tak reti guna phone mahal tu..lama cket..bapak budak lelaki tu datang ke rumah Jusoh..diceritakan peristiwa berlaku..ANAK PEREMPUAN Jusoh kena apa?..kena tibai?..TAK!..kena MARAH?..setakat marah membebel jelah..

bapak budak lelaki tu pon cakaplah..dia tak kisah kalu nk marah/setakat pukul sekali dua anaknya..untuk mengajar..tp kalu dah teruk..cedera2..dia risau wife dia (mean mak budak lelaki itu yg bekerja as teacher..) mengamuk..sbb mak budak lelaki tu takleh kalu sentuh bab2 anak dia..sayang anak katakan..selama ni pon..bapak budak lelaki tu bukan tak nak marah anak dia..tp dia tak nak bergaduh ngn bini dia psl anak2..ni pon..bapak budak lelaki tu dh cari2 anak dia..tapi tak jumpa2..risau nnti berlaku pape je kat budak tu..bapak budak tu takut wife dia akan report polis jer..

apa Jusoh jawab bila kata nk report polis?..ala..ape kisah..report jelah..masuk penjara..setakat seminggu dua..biar jelah..lagi bagus..kena jamu makan dlm sana..tak payah keje...

---------------------------------

"abes..ape je mak buat kat sana..mak and atok takde ckp pape ker?..apesal Jusoh tu tak pukul je anak perempuan dia?..bukan salah lelaki tu semata..sepatutnya ank perempuan dia yg kena pukul..kalu tak budak perempuan tu yg duk terhegeh2 menggatal nk ikut budak lelaki tu..tak jadi perkara gini..Jusoh n bini dia takde ckp pape plak psl tu?.."

"mak dah ckp psl tu..salah anak kita..patutnya pukul n ajar anak kita dlu..tak boleh sesuka hati nk pukul anak org lain..kalu setkat bagi penampor sekali dua takpelah..ini dh tibai ngn helmet tu..salah di ssi undang2..lagipon..bukannya budak lelaki tu culik/ rogol/ dtg amik kat rumah ker.." "tapi bukan derang nk dengar pon mak n atok ckp ape..atok pon sokong ckp mak..derang tetap duk salahkan budak lelaki tu..sekali sekala jer duk marah anaknya.."

"abaikan jelah mak..jgn masuk campur..kang tak pasal2 kita gak kena..biar jelah..lagipon mak dh bagi nasihat..pendapat mcm tu..derang tak nak dengar..bukannya derang tu parent yg umur belasan tahun..dah puluh2 tahun.."

-------------------------------------

budak lelaki tu sekolah agama..umur 16 tahun..budak perempuan tu pon umur 16 tahun tapi sekolah aliran biasa jer..dan petang tadi bukan kali pertama je anak perempuan Jusoh ikut lelaki tu..dah byk kali..dah siap ponteng2 sekolah pon ada..

abes..dah jadi gini..nak salahkan sape?..ibu bapa ker??..atau sekeliling?..atau kawan?..atau dunia alam?..atau syaitan yg menghasut dan menggoda manusia?..

Monday, July 12, 2010

BeSTNYe..SeKaLi SeKaLa..PaRT III

Ahad..11/07/2010...derang2 dah kembali berangkat ke pengkalan masing2..dan tuan rumah kena jadi pemandu teksi..menghantar derang ke stesen bas..lenkali korang balik lah ngn flight..jalan nak pi sana ..lengang...i suke memandu ke sana (selepas tahu jalan..hehe)..dan ada 3 trip..pagi..tgh/petang..dan malam..




trip 1 :..dayang & noddy (bas 10.30 dua2 naik di terminal Langgar,Kelantan) n yani (bas 9.30 naik di terminal Kota Bharu)..so..drop yg dua dlu otw ke KB..then lepas yani berangkat..patah balik ke Langgar..teman mereka berdua plak..bas noddy lmbt gile smpai..*peluh ketiak menunggu..



farahah, si baju merah..nk balik KL..naik flight..*org kaya ni*..hehe..so..flight kul 3..dahla 1st time nk pegi airport pengkalan chepa..tak pernah2 aku pergi..tnye2 org..dan ada kisah drama dctu..tnya org sebelah dlm kereta masa tgh memandu..I tgh drive..mamat2 dlm kereta pon tgh drive.. (dapat imagine tak reader?) ape lagi..dh awek2 cun dlm kereta..mestilah ada mamat2 yg akn bermain2 di jalan raya dgn kereta kami..gunakan 'kegadisan' kami..*gile lain mcm ayat...hehe..tanye derang..ape lagi..si awek menaya si mamat cowok..cowok pon jwblah "follow me.."..haha..follow kereta cowok berdua ke airport..tp separuh jalan je..sbb dh ada signboard..hehe...



dahlah bwk kereta mcm racer..takut lmbt..yelah air asia kan kena check in 45 minutes before terbang melayan..apedaaa...dhlah kelam kabut..nasib baik smpai ngam2 lagi 45 minutes...last2 flight delay..dari asal pkul 3..pkul..4.20 plak..kiteorg smpai airport tu pkul 2.15...so..tunggulah smpai pkul 3.30 tuk si baju merah check in..len kali air asia..kalu delay..sila KOL dlu boleh TAK?..

selepas si baju merah satu check in..si baju merah kedua..I lah tu..nk bergaya depan airport PC jap..hehe...disbbkan di baju merah kontot...kena berdiri atas divider baru sama level ngn si baju oren..



trip last..iylia n fadilah...dsbbkan penulis rabun malam..siang pon rabun gak..tp celik IT..taklehlah nk drive malam..so..kereta blakang..disewa khas dan pemandu khas juga diimport..antar korang berdua di terminal bas Kota Bharu..len kali naik bas Transnasional k?..dekat cket nk pi anto..kat Langgar je..


adiosss...TAMAT sudah..misi 10 julai-11 julai 2010...

BeSTNYe..SeKaLi SeKaLa..PaRT II

dalam part I..kiteorg pergi majlis kahwin ika dan hafiz..balik rumah tuan blog ni (drg suma menumpang di rumah ibu bapa tuan blog..sbb tuan blog takde rumah sendiri lagi..)..balik rumah dlm pkul 4 lebih la..smpai rumah..semua keletihan..dan semua..ter'bongkang' atas katill..penat la tu..tp I tetap maintain cun *tiba lari topik..then dlm pkul 6 lebih...kami menuju ke destinasi seterusnya..disbbkan tuan blog ni 'cuti solat' dan beberapa pelancong lain jgak..dan jugak yg lain nk jamak taakhir maghrib+isyak..drgkan musafir..so..kami decide..lepak kat tempat itu smpai malam..dan makan malam kat area ctu jugakk....so nikmatilah picture2 yg dh terpilih ini...mana tamptnya?...
.
.
.
.
.
.
.
.
tadaaaaa.....

Pantai Irama, Bachok, Kelantan...


tak tahu motif derang bergambar macam ni..as photog tak sah dan tak rasmi drg..layan jelah..haha..bak kata photoG pro wedding ika..drg2 ni boleh bwk pegi outdoor shooting.. byk idea kreatif atauu.... *idea ntah pape..haha..

unknown people..tetiba mintak tuan blog ni yg tengah berkhayal tepi pantai..amik gambar derang..budget tourist la sangatt...



bergambar di bawah cendawan gergasi...mana tuan blog?..asik takde ni...



hurm...*18SX..tengok kepala bertudung..jgn tengok 'tutttt' derang..=P



ooo..ni ke org2 nya...kalu suruh berlakon..no 1..tak moh pi ujibakat kat les kopak ker?..tuk cerita mencari Zaiton *out of topic..

adiossss....continue on part III..* cd hindustan mmg ada 3 cd..sbb cerita dia panjang kuttt..

BeSTNYe..SeKaLi SeKaLa..PaRT 1

pagi sabtu tu..aku kena jemput fadhilah..iylia..yani pkul 6 pagi..bertemankan farah yg dah dtg awl sehari..derang suma my fren yg sama2 blaja kat uni dlu..then..bwk drg balik rumah dlu...sbb nk jemput 2 org lagi..noddy n dayang pkul 8..sbb utama drg dtg dari KL, Kemaman dn Kuantan adalah seperti berikut :
...............................................................
Acara:..Perkahwinan antara Hafiz n Zalikha (ika ni housemate drg masa blaja kat uni dlu..aku pon rapat cuma tak satu kelas n satu rumah sewa/hostel..)
Tempat : Taman Sri Pulau, Kubang Kerian, Kelantan
Tarikh: 10/07/2010 (Sabtu)
Mass : 2-4pm (kitaorg duk lepak cni lama..heehe)..time sampai resepsi dh siap sebelum zuhur lagi..cepat betul pengantin..tak sabar ker?..ehe


malas nk cerita pnjg2....tengok gmbr di bawah :


tema pink..kena suruh byk2 kali si pengantin laki peluk si pengantin pompuan masa nk amik gmbr..malu2 kucing la tu..


hehe..me n si pengantin perempuan, ika..amik berkat ni..yg sebelah tu pon bakal gak tuh..hehe...sabar..sabar tie...jangan gelojoh..


aku ni manusia rabun..ade ke patut suruh cabut spek tu..mana kamera..mana..aku tak nmpak ni..nk senyum pon susah bila rabun..

bila budak2 ni duduk..dh tak nmpak rupa lurve dah kelopak bunga2 rose itu..ganas kan drg..pengantin pon tak rasmi lagi...sbar jelah pengantin2 tu tengok..
hafiz n ika berkenalan di universiti..sbb sama uni tp lain fakulti....adios..jumpa di part 2..

Sunday, June 27, 2010

RoMBoNGaN MeMiNaNG..

kisah 26/6/2010..
-------------------------
jam 7.30 pagi..aku stat basuh keta..sapu2 ape yg patut dlm keta..gile bersawang terabai keta..kesian keta..tuan dia pndai bawak jer..tak reti nk bersihkan langsung..

jam 8.30 pgi..baru siap basuh..gile lama..pagi2 sudah exercise..nasib baik tak mandi lagi..haha..tp dh mcm mandi gak la..ni basuh keta ke..basuh tuan keta..

jam 9.00 pagi..dh siap mandi..baju dah iron..gile express..rasa mcm dh lmbt ni..temujanji kata pkul 9.00 lebih..haish..cepat..cepat..

9.15..wah keta..apesal minyak itam /myk silinder..ape ntah nama betul..apesal low..wah..bocor ker?..aritu check..byk lagi..mcm mana nk pegi ni..

paksu..paksu..ada minyak itam tak.."tinggal kat uma lagi satu.."..aiyak..mcm mana ni?.."ala..nnti nk isi minyak..beli kat ctu jer..nnti tmbh gtu jelah.."..ok..ok..

ok..dh settle semua.................................................

10 pagi...berkumpul di tempat yg telah dijanjikan..........dan settle..dh ok semua..
hampir 11 pagi baru bergerak...

Destinasi :...Sebuah kampung tak tahu nama di Kuala Nal, Kuala Krai, Kelantan.
Tujuan :..pergi meminang anak dara lulusan universiti di utara malaysia tuk dijadikan tunangan si jejaka tampan..
Bilangan terlibat:..6 buah kereta..setiap kereta..isi muatan dlm 4/5 org..


jam 12 lebih..smpai di jeti di kuala nal..kena naik bot penambang untuk ke kampung si gadis..1st time aku naik bot gini..wahaha..excited..excited..cuak pon ada..mostly yg ikut pergi sana..tak sngka kena naik bot..



kat atas bot..cantiknye..air tenang jer..walaupon air dh mcm warna air teh..tp view dia cantik..org kmpung cite..asal2 air sungai ni jernih..tp kes pembalakkan..hanyut balak ke sungai..lama2 air bertukar warna..makcik2 ckp..kalu air warna gini..selalunya ada sang bedal menginap di sungai cenggini..betulkah?..



rombongan cik kiah..hati2 cik kiah..cenuram tuh..hati2..hati2..kalau jatuh..bangun sendiri yerr..berjalan dari jeti di kampung tersebut..kena tunggu kenderaan ke rumah si gadis..dlm 20 minit perjalanan plak..


jam 1.30..akhirnya..selamat bertunang..bukan diijabkabulkan lagi..belom sah lagi nk pegang2..hihihi..



gile siyess adventure nak pergi rumah si gadis ini...tp bagi org2 kat kampung ini..sudah jadi satu kebiasaan mereka2 ni kan..moga smpai ke jinjang pelamin nnti..napalah nk tunang lama2..setahun tu..risiko tau..risiko..jejaka berasal pahang..mereka bertemu di universiti dan berkawan sejak 4 tahun lepas..
-tamat cerita-

Wednesday, June 23, 2010

SuaTu PRoSeS..

tadi pergi bank.settle perkara 'itu' buat masa sekarang..

aaahhh..jejaka bernama Tekanan sila jauhkan diri anda dari penulis blog ini..kerana blogger ini sudah menjadi kepunyaan seseorg bernama Bahagia..=P
...............................................................
encik?...saya..bla..bla..bla...mcm mana nk byar ni...guna borang mana yer...
.
.
.
.
....3 minit kemudian...
staff bank:..dulu blaja mana?

=uni kat melaka

staff bank : brapa CGPA ?

=..(sekian..sekiann)..

staff bank :..oo..kalu nk mintak kerja kat bank..kena 3.5 and above..kalu tak susah cket...amik ape?

=sains komputer..

staff bank:..ooo...bank high standard..tak amik sesuka hati jerr..

=hurmm..yelah..rasanya tak kutt..yg penting skill tu..ada gak yg pointer tinggi..tp skill kurg..susah jugak..sbbnya..kawan saya ada gak keje kat bank ini cwngan kat KL..tp cgpa tak smpai 3.5 gakla rasanya..

staff bank:..tengok plak jwtan apa..jaga kaunter kutt

=taklah..PEGAWAI IT..lepasan DEGREE GAK..

staff bank:..oo..(dahi kerut seribu, mulut muncung..tanda muka tak percaya la tuu)

=yelah INCIK..urusan saya dah selesai..terima kasih..Assalamualaikum..
(dlm hati..aku pegi kaunter pertanyaan ni..nk tnye psl nk isi borang ni..bukan nk kena interview..huh!)
................................................................

bila berlainan jantina berurusan..selalunya prosess amik masa lama berbanding sediakala..SEKIAN.

Friday, June 18, 2010

KeNaPa Ya??..GiMMe aNY ReaSoN PLeaSe..

kenapa ya..

jap..jap..byknye sawangg..sapu dlu..baru clear, jelas dan berkobar-kobar nak menuliss..OK!..dah

satu malam..bergayut dgn seorang sahabat yg I sayang.. bercerita psl 'kawan'...hurm..

"dulu, masa ko satu universiti..ko selalu nk group sama2 tak kira apa2 project..lepas tu..tiap kali nk exam..tukar2 tips..tiap kali nk kuiz.. ko jeling aku..aku jeling ko..

now..suma dh grad..dah kerja kat tempat lain.. tp dlm area negeri yg sama je pon jugakk then..seru jodoh dh sampai..ko pon kawen..ko excited kol kawan2 ko..ajak derang dtg big day ko.. tup..tup..semua tak dtg..semua2 lah yg satu grup buat tugasan..buat projek..alasan busy..takleh cuti..(majlis ujung minggu tu..ari sabtu..)..even keje 12 jam sehari pon..takkan takleh nk curi masa 2 jam..bukan luak pon..bukan setiap hari pon pi majlis kawin..mungkin kerja tu mentaruhkan nyawa..tu yg kena bagi komitmen gila2 punya..lepas tu..dpt gaji juta2..jadi kaya sekelip mata..even keje ari sabtu pon(bukan time keje sebenar jugak)..bukan tak sempat nk dtg waktu lunch hour tu..bukan 4 jam pon dari ofis tu..

hellooo!!..kawan satu ofis yg korang kenal tak smpai setahun ni..wed dia buat kat utara,selatan,timur, barat, boleh plak korang konvoi2 satu ofis pergi..wah..wah..semangat satu kompeni..GOOD-GOOD!!..ini dia yg kita cari..then..ko pon bercakaplah dgn org yg ko tetap anggap 'kawan' ni..cakaplah "sampai hati korang tak dtg..sedih tau..even tak dtg yg aku pon..dtglah yg belah laki pon takpe".."belah aku kan jauh..takpelah tak dtg..aku paham"..APA JAWAPAN MEREKA?.."sorilah..busylah..keje byk nk kena siapkan..takpelah..ko dtglah kat area ofis aku ni..nanti aku blanje makan"..WHAT?..kalu aku yg dgr ayat ni mau aku terus letak talipon..kalu setakat say sorry kat fesbuk tu..tak payahlah..nk kasi lagi ikhlas..ko bwklah hadiah..pegi umah pasangan tu time free weekend ke..bila2 ke..ini dah mcm pasangan tu plak terhegeh2 pergi jumpa 'kawan' tu semata2 nak mintak di belanja makan..eeeeeee.....gerammm..*haish..gila emo aku dgr cerita ni..seriuss..aku rasa better tak kenal org gitew

helloo!!!..ko kenal member2 ofis ko tu tak smpai setahun..yg ni..ko kenal sepanjang di universiti.. hampir 4 tahun tu kawan..agak2 lama gitu..bau kentut pon dah boleh cam sapa punye..
ni aku cerita kisah yg aku dengar..kalu yg takde mcm dlm cerita tu takpelah..ini cerita apa yg berlaku.. so aku nk tanyalah..kenapa ye gitu..(maksud aku orang-orang2 mcm nilah..agak ramai bilangan mereka.. kalu setakat seorang..aku pon tak kisah sgt..takkanlah seorang pon takde perasaan)..apa yg mereka fikirkan?..apa mereka rasakan?..dlm otak aku skrg suma negetif je..bagi yg positif cket?..(ini kisah contoh psl majlis kawin..kisah lain ade lagi..contoh..pegi bersuka-ria sekali sekala..kalu bukan org yg bercerita tu ajak..takdenya 'mereka-mereka' itu nk ajak..)..DLL.

hurm..kalu ditakdirkan ko terpaksa keluar dari kompeni tu..agak2..kawan2 ofis korang ade ke nk ajak ko pegi weds konvoi ramai2..ajak ko pegi lepak..enjoy2..makan2..hurm..aku tak rasa tak pon..dan org mcm ni..derang akan cari kawan ofis..selagi masih dlm ofis tu..jgn nnti baru terhegeh2 nk cari kawan lama sbb nak luah perasaan..ajak teman sbb sunyi..pegi enjoy2..cheiitt..HATE YOU!

KAWAN BOLEH DICARI...MUSUH JANGAN SESEKALI DICARI..SO I TAK NAKLAH MUSUH2 NGN UOLS SEMUA2..I NAK KAWAN2 JEWWW..KALU UOLS TAK NAK DTG WEDS I NANTI PON..I TAK KISAH..BAK KATA KAWAN LELAKI YG I KENAL DULU..DIA CAKAP MMBER2 DIA DTG ATAU TAK..DIA TETAP KAWEN..WAKAKA..U..I TAU U DH KAWIN..DAH NK DPT BABY..JGN LUPAKAN I..HUHUHU..

p palang s:..cerita ini KISAH BENAR tp I dah olah ayat dia cket nak bagi korang senang faham....wakaka..ADIOS...