Saturday, January 30, 2010

I LoVe You..aGaiN,,

..I'm fallin' in love with you..sapa ntah nyanyi kagu ni..lantakla..

today...12.15 pm..phet..phett...pheewitt..(bunyi hon motosikal posmen).."coming..coming.."
aku berlari2 ayam menuju ke pintu.."tandatangan..ni ada parcel..".."ok"..after sign, tulis nama n ic..terus bwk lari selaju cheetah ke dlm rumah..terus koyak dgn rakusnya bungkusan tersebut..sederhana besar..ala2 saiz A4 pon ade..dgn cover paper corak kartun2 ala luv2 cket..
"wah..ade hadiahla" berkata heroin dlm nada gumbira bercampur suspen..bonda dn adik pompuan dtg menerpa utk sama2 tengok hadiah dari siapa itu yg dituju khas kepada heroin yg cantik lagi manis ini..ok..tengok alamat..uihhh..jauh..dari sabah bah..sandakan bay palm oil mill..mcm tahu je dari sape..tengok nama..Muhammad Firdhaus..ehe..hero kpd heroin rupanya..ala..tarikh keramat tu lg 2 hari..tp hadiah dh sampai..konon2 nk buat surprise la ni..ahaha..ooo..hero berahsia ngn heroin lagi yerr..aritu kata xde surprise taun ni..coz jauh..aiseyman..ni makin syg ni...asik dibagi kejutan aje (mcm materialistik la plak)..nasib baik jantung kuat..ehe..

..selepas cover dikoyak2kan..adalh kotak bereben kat dlm tu..bukak kotak..dlm kotak tu..ade plak lagi satu kotak kecik n satu bungkusan body shop..aii..mcm dh dpt agak jer...ehehe..tp biar suspen bertambah suspen..bukak kotak kecik yg ada tulis ESPRIT ...bukak..bukak...waahhhh..dpt jamla..cantikkkkkk...warna putih..mcm tahu2 je i suke warna itu, ada bling2 gitu, ada gold2..pastu bukan besi pny..U mcm tau2 je I elegik besi kan...ehe...then..dlm bungkusan body shop plak..bukak..bukak..wahh..perfume JAPANESSE CHERRY BLOSSOM...OKKK..mana U tahu I mmg suke sgt2 parfume ni..I sayang You..I terharu..sbb hadiah tu dua2 mahal n i search about that jam..mencecah 400 tu..ni first time i dpt jam mahal ni..sbb i tak kaya..i tak mampu nk beli..uhuhu..paling mahal dulu pon..arwah abah belikan hadiah PMR 8A..itu pon tak smpai 100..uhuhu..I tak mampu nk balas ni..mcm mana...dulu pon u ade bagi jam jugak..mencecah 100 gtu..itu pon i tak mampu nk balas jugak..

then..lepas tengok suma2 hadiah yg u pernah beli kat i..baru i tahu..i takde bagi u apa2 hadiah..uhuhu..i cuma dpt bagi kasih sayang..uhuu..gelisss dgr..(abaikan part ni)...

dahla bulan ni U dh kasi I 500..suruh i bukak akaun ASB..hurm..so..kira2 dah hampir 1k dlm this month je..amacam ni..mesti byk duit u abes..uhu..pdhal..kita belum ada apa2 ikatan pon..uhu..mngadu kat bonda..bonda kata..jaga elok2 brg yg dia dh bagi..lepas tu..jga hubungan elok2..sebagai blasan..pastu..bonda kata..kalu bulan2 hampir seriban dia bagi..cukup 12 bulan..kawin free jak..bayar mas kawin jak..tolak harga suma2 tu..ahaha..pandai yer bonda buat lawak..

..heroin terus tersenyum sampai ke petang..di bawak ke malam..mcm sewel n kurang siuman jek..


pssst: yer..bagi org yg kurang berkemampuan sepertiku..hadiah2 seperti itu mmg cukup2 buatku terharu..sbb mmg tak pernah pon dpt hadiah mahal2..selain dri bonda dan ayahanda la..kepada yg kaya raya n hidup mewah..alala..ciput aje tu..kan..kan..biarla..blog aku..aku excited nk cite..uhu..act.mengahrap hadiah novel je bulan ni..coz mmg suke bace novel n mcm tahun lepas..u selit sekali ngn novel..taun ni xde ker..uhu..demanding budak nama NUR FATHYAH ni ropenya...

Tuesday, January 26, 2010

KeHiDuPaN..

Kenapa kita perlu menidakkan sesuatu yg benar..kenapa kita perlu persalahkan diri sendiri sedangkan terang-terangan kita berada di pihak yang benar..owhh..begitu banyak persoalan dalam hidup ini..setiap apa yang berlaku..ada hikmah disebaliknya..bukan hak kita untuk menilai dan menghukum setiap perlakuan kita..kita hanya mampu muhasabahkan diri sendiri setiap hari tentang tingkah laku dan tindak tanduk yang kita lakukan hari-hari..semoga yang semalam dijadikan teladan untuk hari-hari mendatang..dan semoga hari ini lebih baik dari semalam..sejarah tidak perlu dilupakan sebaliknya perlu dititikberatkan karna melalui sejarahlah kita hanya dapat mengenal jati diri kita yang sebenar..jadikan sejarah sebagai salah satu panduan hidup dalam menuju ke hadapan disusuli dengan doa dan tawakkal dengan setiap dugaan hidup..ALLAH MAHA PENGAMPUN dan MAHA PENYAYANG..ampunkanlah dosa hambaMU ini yang sering alpa dalam menyusuri arus kehidupan duniawi dan janganla KAU sesekali sisihkan aku dari pandanganMU..AMIN..


psstt : tiba-tiba hati rasa sayu mengenangkan dosa yg terlampau dan dosa yg akan ditempuh akan datang..

Monday, January 25, 2010

KeTiKa CiNTa BeRTaSBiH..

Ketika cinta bertasbih..nadi ku berdenyut merdu..
Kembang kempis dadaku..merangkai butir cinta..
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang..
Sujud syukur pada-MU atas segala cinta...


mmg best betul lagu ni..aku semakin menghayati lagu ni coz aku baru je sudah baca novel Ketika Cinta Bertasbih..hasil nukilan novelis terkenal Indonesia..Habiburrahman el-shirazy(Sarjana Al Azhar University Cairo)..dulu novel Ayat-ayat Cinta pon best dia tulis..yg ni pon best..mmg sgt..sgt..sgt tersentuh baca novel dia..jd skrg..tgh mencari2 movie dia..my friend, Wawa ckp dia dh tengok..tak lari sgt dari novel jln cita dia..tak mcm Ayat-ayat Cinta..movie dia lari cket..ni yg nk kena donlod kat internet ni..

beberapa quote from novel dia yg aku rasa agak tersentuh dgn ayat2 dia tu :

1. "Karena hatimu miskin cinta dan rindu kepada ALLAH, jadinya ko dijajah oleh cinta dan rindu pada yang lain (yakni cinta n rindu manusia)"

2. "Benar mencintai makhluk itu sangatla berpeluang menemui kehilangan. Kebersamaan dengan makhluk juga berpeluang mengalami perpisahan. Hanya cinta kepada ALLAH yang tidak. Jika ko mencintai seseorang ada 2 kemungkinan diterima atau ditolak. Jika ditolak pasti sakit rasanya. Namun jika kau mencintai ALLAh pasti diterima. Jika ko mencintai ALLAH, engkau tidak akan pernah merasa kehilangan. Tak akan ada yang merebut ALLAH yang kau cintai itu dari hatimu. Tak akan ada yang merampas ALLAH. Jika ko bermesraan dengan ALLAH, hidup bersama ALLAH, kau tidak akan pernah berpisah dengan-NYA. ALLAh akan setia menyertaimu. ALLAH tidak akan berpisah darimu. Kecuali kamu sendiri yang berpisah dari-NYA. Cinta yang paling membahagiakan dan menyembuhkan adalah cinta kepada ALLAH 'Azza wa Jalla'. "

3. "Tidak ada yang bisa mengusir syahwat atau kecintaan pada kesenangan duniawi, selain rasa takut kepada ALLAH yang menggetarkan hati, atau rasa rindu kepada ALLAH yang membuat hati merana!".

4.yang last ni..aku cuba huraikan sendiri sbb xleh nk copy direct..yg lain tu suma direct copy..yg ni aku tulis mengikut kefahamanku..perbualan antara Anna (kira heroin ceritala) dan Mala berkaitan apakah maksud Kaidah.."Kaidah artinya, itsar mengutamakan orang lain dalam hal mendekatkan diri kepada ALLAH atau mengutamakan orang lain dalam beribadah, itu hukumnya makruh. Adapun mengutamakan orang lain pada selain ibadah itu dianjurkan. Dalam ibadah yang dianjurkan dan disunahkan adalah berlumba-lumba mendapatkan yang paling afdal. Mendapatkan pahala yang paling banyak. maka mengutamakan orang lain sangat tidak dianjurkan @ makruh. Dan ini termasukla mengenai perkahwinan @ menikah kerana menikah dan berkahwin itu dikira menyempurnakan separuh agama. Sebagai contoh kalu ada peribadi lelaki itu sgt baik, bagus dari setiap segi terutama agama, jgnla di pass2 kat org lain sebaliknya utamakan diri sendiri dahulu kerana cepat2 kahwin juga dikira berlumba2 dlm kebaikan..yelah..kahwin ibadah..cepat kawin kira berlumba2 mmbuat ibadah tp kalu dia itsar, mean bagi kat org lain dia akn kalah cepat. Jadi akan tertunda dan belum tentu akn dpt jodoh yg lebih baik dari itu. Walaupun jodoh ada yg mengaturnya iaitu ALLAH tapi kita kan harus ikhtiar. Jika ketika menemukan yang baik tidak usah diutaman kepada orang lain.."

yang part last ni kira kes yg terjd jika seorang muslimah dilamar / dikhitbah oleh seorang pemuda yg sgt baik dari segi agama, akhlak, prestasi, wajah tapi dia mengalah kerana mengutamakan saudarinya yg menurutnya lebih baik darinya dan lebih sesuai dengan pemuda Muslim tadi..begitulah kisahnya..antara babak2 yg menarik dn aku tersentuh time bacanya..

the whole story..really2 enjoy..and boleh belaja ckp2 arab cket..ehe..

psstt: sapa ada movie dia..sila bagitau..nk tengok cita ini ok...

Sunday, January 24, 2010

KiSaH BeNaR ?!!!

Pagi2 buta (kira awl pagi gakla for me coz i'm CUTI)..dlm pkul 7.30 pg..aku masih lagi enak diulit mimpi..tiba2 terdengar suara yg boleh dikatakan ala2 lunak merdu dlm teriakan memanggil nama ku..."otty..otty...ottyyyyyyyy..."..aku dh dgr..tp dsbbkn suara itu..aku buat2 tak dengar..tak lain tak bukan satu2nya yg aku ada...MY GRANDPA..uwaaa..tp buat2 bodoh ku tidak dpt ku teruskan smpai ke petang gara2 my grandpa ketuk tingkap bilik ku dri luar...nak tak nak..aku pon balas sahutannya.."ye tok"...

grandpa : "bwk tok pegi klinik"

heroin : "wat gapo?..kan ptg kmarin gi doh ngn ayah su"

grandpa : "nok amik ubat "

heroin : "yelah" (dlm ati..aii..aritu pegi takde amik ubat ker..) tp dgn berselimut ku tny lagi " awal lagi ni tok..klinik bukak doh ker?"

grandpa : "bukak dh..bukak dh"

heroin: "org tak mandi lagi ni..jap lagilah.."

grandpa : "tak pyh mandi..pegi meta jah..gi awl2..org x ramai"

heroin : "org panas enjin keta dlu.."

..ku pon salinlah baju tido yg seksi tu dgn proper cloth..ehe..gosok gg..cuci muka..siapppp...

8.00 am sharp..tibalah kat klinik..uwaa....org dh ramai..adelah dlm 10 org...awal tak awl pegi...doktor pon takde lagi..HA pon tak smpai2 lagi...tp..tabahkan hatimu wahai Heroin..
grandpa pon pegila buat prosedur2 biasa dlu..heroin plak..terus je cari satu port..duduk tak bangun2..

8.45 am..ya..HA dh smpai..doktor plak tak smpai2..org makin ramai..dlm anggaran 50-60 org dh..aku berdoa..jgnla sape2 duduk sebelah aku..(aku xde mood nk berckp sbb x mandi lagi..x selesa..)..tp mungkin sudah ditakdirkan ILAHI..adelah satu couple+baby kecik (nasib baik baby kiut..kalu tak..aku dh halau couple tu duk kat lain..huawaa..bohongan semata2) duduk sebelah ku..aku usha2 muka ku kat kamera hp..kut2 ade air liur basi @ taik mata..ok..good..everything clean n clear..then..bermulalah adegan2 yg tak sepatutnya berlaku...

9.15 am..si heroin mula menjeling2 couple tersebut..memerhati gelagat2 org2 kat klinik tu..(aduhaii.lamanya prosedur dia...staff yg slow atau sistem yg tak sistematik..atau..patient yg sakit mcm tak sakit yg dtg check sbb mengada2+nk MC..huh)..

si heroin mulala menafsir gelagat2 pesakit yg dtg ke klinik tu..(dulu cita nk jd psychiatrist..ok..eja salah..)..

1..gelagat org2 veterean/warga emas/remaja usia tua(sbb ade yg menggatal2 nk mengurat heroin budget muda remaja)..
drg ni dari segi fizikal..mmg betul2 nmpak mcm sakit tenat je masing2..ade yg duk urut2 kaki..urut2 pinggang..urut2 kepala..nk bangun..nk jalan.amik masa 4,5 minit..baru bleh gerak..tp bila dh duduk..kena plak jiran sebelah sama golongan..uih..mulut tak sakit plak..siap boleh gelak2..ishk2..ishk..pakcik..makcik..berisghtifar byk2 k..

2...kanak2 yg sakit..usia (7-12 tahun)
yg ni selalunya dtg..demam2..batuk2..selsema..ade yg dtg dgn uniform sekolah pon ade (pntai timur..ahad sekolah..)..ni kes parent pegi amik kat sekolah..dtg check..pastu anto sekolah balik..alahai..kesian budak tu..cuti jelah..biar duk umah..1/2 hari je cuti..takkanla..budak tu akn jd bodoh...

3..baby yg sakit (lingkungan umur 1 bulan -1 tahun)
..ok..yg ni mmg kaum ibu je yg ade..kaum bapa..kejelah tu..kaum ibu..yg keje..amik cuti..EL sbb nk bawa ank pegi klinik..kalu ikutkan..takdelah demam teruk sgt anak2 tu..tp kasih seorg ibu..oklah kasih ibu dn bapa..sanggup berkorban ape saje..sbb sygkan anak2..tp dh besar..ibu/bapa yg sakit..anak busyla.."nnti2la ibu/ayah..tengok tgh hari nnti..kalu xde meeting..xde client..saya bawak ibu pegi klinik..takpon..nnti petang..lepas abes keje.."..uwaa..(mmg kena renung n nasihat pd diri sendiri..uhu..)..

4..remaja / lewat remaja / dewasa
selalunya drg2 ni kat hospital..diam je..ditegur baru berckp..bagus drg2 ni..senyp je..tunggu giliran..dh selesai amik ubat..blah..yelah2..optimis cket..tk suma jugakla..lain org lain perangai kan..

..tp td..sedng heroin duk analisis pesakit2..adelah makcik yg berjiwa remaja (muka dh berkedut tp baju ranggi+rock jiwang) menegur si heroin yg mmg ternyata cun tp simple.."dari td duk cni..tak masuk2 jumpa doktor lagi ker nak oii"..dgn suara yg gemersik..si heroin pon menjwb dgn sopan.."eh..kita anto tok..tunggu dia.."..nenek tu pon bertnya lagi.."nak eh..mandi dop lagi ni?..mcm tok mandi jer?.."...<- abaikan statement ini..ini rekaan dan dongengan semata2

tiba2..bahu si heroin ditepuk..owh tidakkkkkkkkk..aku menjadi marah..kerana heroin merasakan tidak begitu romantik pon perlakuan tersebut..bila ku menoleh..rupa2..my grandpa..ajak pulang..sbb dia dh selesai..uhu..ku tengok jam yg tertera..whatttttt..10.00 dh..gila ahhh....patutla aku merasa mengantuk..ok..aku nk smbung tido..aahaha..

pssstt: moral value cerita ini..sayangilah parent anda sebagaimana parent anda menyayangi diri anda..dan sayangilah diri anda..sakit je pegi klinik/hospital check..MENCEGAH lebih baik dari MERAWAT...INGATTTTTTT....

Sunday, January 17, 2010

spirit..

'spirit2 of the coin..please come and give me your spirit'..huaaarrghh!!..

p/s : tidak berkaitan ngn apa2 pemujaan ye..

Peribahasa hari ini :

"rezeki takkan datang bergolek"..dan "untung sabut timbul, untung batu tenggelam"
selalu sgt dh dengar ni..tgh cuba..tgh usaha..dan tawakkal..

sudah tidak tahu untuk merepek apa2..otak ku sudah bisu seribu bahasa seperti retak menanti belah..harapkan pagar, pagar makan padi....yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran..
...
itulah..org dh kata..jangan buat bila dengar guruh di langit..air di tempayan dicurahkan..tup2..
ujan tak turun, bil air plak kena potong, air tadahan dlm tempayan pon dh kering..PADAN MUKA!!

lepas tu adalah sesetengah manusia bergelar kawan ni just like..habis madu, sepah dibuang..agak2 la..'madu' tu mahal tu..sedap2 je ko tarah suma madu..bayor la wei...ingt free ker?....

mak selalu pesan kat anak2 dia..berakit2 ke hulu, berenang2 ke tepian, bersakit2 dahulu, bersenang2 kemudian..mcm mana nk berakit..bukan org asli..duk bandor..sungai takda..kalu ada pon..dh naik bot mak..sampan ker..tak susah dah..uhu..

dan yang paling diBENCI....DURI DALAM DAGING..sanggup buat apa saja termasuk operation semata2 nk buang 'duri' tu...

pssst:..hidup dalam kepura-puraan seperti TALAM DUA MUKA..i hate myself...

Friday, January 15, 2010

FRiDaY..aGaiN~

video

Title : I Go

Original Song by : Pete Teo

Song By : Aizat

So long, fare thee well,

The dancer and the dancing days

here taken leave and fell,

So turn down this bed of stone

Quench me with the deadly

nightshade from the rose that you belong

* The long December rain is falling now

Running down on streets to nowhere

Music is my life, you are my sweetest nightingale

But I can't hear it here no more

and I go........I go....

Hush now, don't shake or break

Worlds have fallen silent like

soldiers to the grave

No matter what they do or say

Lay me on the sleepy meadows

by the tracks upon your face....

-*repeat again this part-

Wednesday, January 13, 2010

DuNia BaRu?..aLaM BaRu?..HiDuP BaRu?..SuMa Baru?

Kahwin?..Tunang?..
Dari 1.bercinta>2.merisik>3.bertunang>4.kahwin=family+parent+anak..yezzaa..
ni suma ada yang buat step by step..ada yang dari 1 terus ke 4..ada jugak yang kahwin tapi tak nikah..ada jugak yang nikah tp tak kahwin..weird?...hakikat beb!!..macam-macam ada k!!

tahun 2010 = bersusun2, beratur tunggu turn kawen..(mmber2 zaman sekolah+mmber zaman uni+mmber2 zaman keje(ade ke??))..gila lah..berderet2..TAHNIAH teman ucap..dah smpai seru..of cause la kahwin..dah cukup syarat..tunggu ape lagi..kan?..well..disebabkan teman jugak dijemput tak kira yg formal..yg setakat pakai emel..yang setakat umum kat fb/fs/myspace/ape2 je(budget ciput ker nk buat kad?)..so..teman terpikir..macam mana teman mahu pegi?..hurm~..bukan org yg nk kawen je pening..org yg nak jd tetamu pon pening..tak pegi kang..ada yg kecik ati (ada ker?)..hari bahagia..drg pon x perasan teman ada ke tidak..lainlah kalu teman dijemput jadi pengapit..uhu..

kawan2 teman yg kahwin ni yg pompuan la..muda2 je lagik..tp teman respect+suspect sbb drg dh bersedia untuk pikul tanggungjwb yg berat tu (bagi temanla)..sbb mmg tak bersedia pon (pdhal dengki)..uhu..cuma teman terpikirla kan..act..teman ade je tanye kawan2 teman ni..nak tahu apa yg teman pikir? ;

---kahwin laki+pompuan sama baya---
since sama baya nie..kalu drg kahwin awal..mesti anak2 org kaya/senang/mewah..sbb boleh buat mcm2 persiapan..tunang/hantaran/beli cincin/make-up/tempah khemah/pelamin/nk buat kenduri dan suma2 yg perlu tuk kahwin..yelah..kalu sama baya..baru abes blaja..keje pon baru setaun jagung, simpanan sah2 tk byak sgt kan..tp kalu masing2 gaji 5k-10k, mmg BOLEH sgt2 la..now pikir gaji 2k-3k, mestilah nk pakai byk duit tuk suma tu..but since kawan teman ckp..org yg nk dirikan masjid ni..niat suci..mesti akan ada jalan plus mesti akan murah rezki..ye jgkla kan teman pikir..yelah..anak org kurang berada/senang/kaya pon boleh jugak buat suma2 persiapan ni kan..kalu yg pompuan muda but yg lelaki dh keje few years..mestilah dh ada simpanan..yg ni no HAL la..lepas tu kawan teman kata ada je yang kahwin..parent kedua belah pihak sponsor..sbb nk elakkan perkara2 tak elok berlaku..yelah..asyik berkepit ke hulu ke hilir..x elok org nmpk..jd..tuk elak suma2 tu berlaku..solution dia..KAHWIN k..nnti x pasal2 tambah dosa org lain mengumpat pasangan2 itu..

pssst : mcm mana nk merasa ke hulu ke hilir bersama2 ni..teman plak sorg ke hulu..sorg lg ke hilir..haiyaa...

---tanggungjawab---
yg ni pon teman pikir..mcm manalah kita nk tahu kita dh cukup syarat tuk 'dirikan masjid' with our partner..boleh ker nk masak hari2, nak kemas rumah hari2..nak gosok baju suami lagi?sendiri lagi?..kalu berdua..ok lagi..ada anak2..byk nye tanggungjwb!!..uhu..berat tu..hurm~ yg ni teman tk tny kawan, tny ustaz/ustazah pon tak..teman tny mak teman..mak teman kata..kita mmg xkan tahu kita dh bersedia atau tidak..cuma kita akan alaminya bila dh tempuh alam tu..jd..kita ni mcm buat perkara yg berisiko la ek?..then mak teman balas..sbb tu kita kembali pada 'DIA'..kita ada ALLAH swt dan yakin pada-NYA..kita mohon pada DIA..DOA, yg penting..tiap2 kali lepas SOLAT..lepas tu belaja..tak tahu? tanya pd yg pakar/yg lebih berpengalaman..pastu blaja adab2 dlm rumahtangga..INSYAALLAH..suma akan senang..yg penting..suami/isteri tu sama2 blaja ye..

---hidup baru---
waa..lepas ni takleh dah nak hidup enjoy2 zaman bujang..lepak2ing..kuar malam..mesti tak boleh..tak pon kena control+kawal+kurangkan..pastu xleh nk pentingkan diri sendiri..dhla keluarga bertambah besar..setakat ni..keluarga?..family kita ajelah yg kita amik berat/kita jaga/kita care..ni kena plak jga/care/amik tahu/ pentingkan keluarga dia..wahaha..mampukah nk buat tu suma...pastu ada plak ahli2 keluarga dia yg tak suka kita..nak2 dia ada pilihan sendiri tuk pasangan kita..mesti nak tak nak je layan kita..tup2..ada je kita wat silap cket..abis dicanangnya satu kg yg kita ni menantu tak baik...MAMPUSSSS menjawabnya..

ok...ok..byk lagi teman pikirr..tp dh malas nk menaip..cuma satu je teman nk bagitau siap2..teman xready2 lagi nk kawen k..(risau ada yg baca ingt teman dh nak kawen)..planning nya ada..tp tak thu bila k..2010?..tidak..2011/2012 (mungkin..) sbbnya..

1.duit xde..
2.ade tanggungjwb lain b4 nk trima tanggungjwb baru ni....
3.teman mmg tak bersedia..uhuhu..
4. nak buat perkara2 bujang puas2 sbb lepas kawen kena stop..waahaha..

pssst: TAHNIAH tuk kawan2 teman yg akan kahwin this year..2010..moga tahun ini taun bertuah tuk korang2 dirikan masjid..smoga berkekalan hingga hujung nyawa..
p/s: en3 pasal kawin..coz ramai yg kawin..ari2 ade je jemputan atau cerita org nk kawen..=P

Monday, January 11, 2010

BeNGaNG !!!!!!!!!!....

aku bengang dengan beberapa perkara..tp aku pendam dlm ati jer..
last2..makan diri..PADAN MUKA aku..aku bace en3 sorg virtual blogger psl ape ntah..tp dia ade mention psl BUAT BAIK BERPADA2..lain kali aku dh tak nk buat baik kat org..pening2kn kepala nk tolong..buat bazir duit, tenaga n otak aku..last2..dhla xde penghargaan.. sah ke nk ade penghargaan...ingt pon belum tentu..remember this k..

ALLAH swt MAHA KAYA..so..ape yg ko buat kat aku..DIA ade tuk judge sume2 nie..

pssst: sape terasa tu..cepat2 contact/emel/sms me mintak maaf k..sbb DOA org2 teraniaya nie selalunye dimakbulkan DIA..but aku xdelah nk DOA mintak turun BALA/MALAPETAKA/MUSIBAH kat ko..ntah ko bace ntah blog aku..SMOGA KO BAHAGIA NGN LIFE NGKO KKKKK!!!!

just nk express wut i feel k..

-adios-

Saturday, January 9, 2010

Petua@Pesanan Mak Teman..

en3 mmg sgt2 berkait rapat ngn title..

beselah org 'lama' ni..byk pengalaman..byk pesan-memesan kat cucu cicit..ehe..salah sorgnye mak teman..suke memesan kat teman..boleh dikatakan sehari tu..ade je petua@pesanan die..
contoh nye :

tuk pikat hati suami : (untuk en3 kali ni..petua tuk lain..di lain en3 plak..)

1. masakn isteri..mak teman kate isteri wajib masak tuk suami..x kire lah sedap ke tidak..tp jgnla sampai tak sedap lagsung..pastu kalu istri berkeja..sekurang2 nye masak waktu malam atau sedia brekfast..x sempat masak lunch pon xpe..dan ujung minggu..masak ok..ajakla suami sama2 tolong..mak kate boleh erat hubungan suami isteri tu..( buku resepi byk..boleh blaja..pelan2 kayuh k..masak simple2 dulu..dh terer yg basic..baru bleh cuba yg kompleks..nak seribu daya..x nak mmglah seribu dalih..uhu)

2. tempat tidur..uhu...mak kate ini paling penting...sentiasa kena kemas n bersih..ini tak..alasan bangun lmbt..x sempat nk lipat selimut..cadar x tegang..uih..sedih suami kalu ade isteri gini..maklumlah..mak kate bilik tidur..tmpt paling penting tuk rehat..jd kalu bersepah2..lalu ke nk tido..(tp dh penat..tido jugak kan..uhu)..bukan tmpt tidur jer..satu rumah k..cuma tmpt tidur..UTAMA..lupa plak..mak kate kate istri surirumah (bekerja pon kena jugak..ehe..) pastikan bangun b4 suami bangun tuk pegi keje..ehe..mandi awal2..tolong suami siap2 pegi keje..(wah..mampu ker den buat sume ini..)

3.membebel..mak kate tiap kali suami balik keje..jgn membebel atau sibuk nk bertanye itu ini..nak tnye pape ke..nk membebel ker..tunggu agak2 suami dh rest cket..ini tak..balik je suami..terus hentam..nk cite itu ini..maklumlah x sabar reporter nie nk sebar cite..uhu..ye mak..yg nie yong cuba k..hehe..

4. ade ayat2 die (surah yg kite duk bace surah muqqadam..lupo..uhu)..ape ntah..kalu dapat suami yg jenis panas baran ni mak kate..ade ayat tuk lembutkan..bukan bomoh2 tau..uhu..nnti den tny mak den balik..den lupa ayat die..dh ade..den update kat blog balik..ala senang je..ade 2 ayat die..satu tiup kat air minum die(selawat rasenye smbil ckp lembutkanlah ati suamiku..x konfem)..lagi satu tiup kat belakang die(ni surah in-na-an-zal-na..rasenye)..Insyaallah..dgn bantuan doa tiap kali solat..terbukalah pintu ati suami tu..

5. elakkan gaduh depan anak2..ini paling penting..sume org tahu ini bukan..suma culture n agama amal yg ini..dan mak kate..klu gaduh sekali pon..tiap kali nk tido..mintak maaf ngn suami..takut kite 'pegi' waktu tido..x sempat mintak maaf ngn suami..uhu..dosa besar betul..jd gaduh je..'malam b4 tido...mintak maaf'..kalu nk smbung gaduh esok pagi pon silakan..tp mintak maaf balik mlm tu..ehe..

6. dan yg penting..DOA..mintak dijauhkan sebrg mala petaka atau dugaan atau org ke-3..atau ape2 halangan/rintangan/problem/sewaktu dgn nye yg boleh memporak-perandakan/yg boleh meretakkan hubungan suami isteri..

..itu aje..act, ramai je yg ade petua elok2 atau lagi baik..tp ni pesanan mak teman kat teman..mak teman cakap..kite kalu nk berpisah pon biarlah berpisah mati..ini tak..dah kawen 3,4,5 taun, anak dh 3,4 baru nk kate xde persefahaman (sedar2..lepas je cerai..terus kawen lain..uhu dah ade org ke-3 lah tu..)..respeklah kat org2 ni..boleh bertahan lama tu wlaupon xde persefahaman...org tua2 @ lama2 dulu kawen lagilah..x kenal pon..xde berchenta2 tp kekal smpai ke mati..overall k..ini tak..time berchenta..bagai nk rak, bagai nak riak..uhu, dah kawen xde persefahaman plak dah..maklumlah dh duk satu rumah ni baru kenal perangai sebenar..ye tak? dulu bau 'tut' wangi je mase berchenta..dah kawen..bau nafas pon busuk..uhu..den mintak2 la dijauhkan..sbb tu mak den suko pesan-memesan ni..sbb org zaman skrg tak mcm org zaman dulu..

psst : byk lagi..tp teman lupa..maklumlah 'short-term' memory..uhu..tp sape ade lagi, boleh je kongsi-mengongsi (maaflah..BM agak2 lulus jer..)

Friday, January 8, 2010

Surat utk Abah..

tiap kali hari jumaat..sindrom anak yatim muncul..dah masuk taun ke-5..tp tiap kali jumaat..mesti akn terkenang balik (mmg tak tipu k)..23/6/2006..tarikh yg kukuh di ingatanku..3 days b4 my little sis pny birthday..

..abah pergi tanpa pesan..tanpa tanda..blom cukup merase kasih sayang abah..belum sempat yong berbakti n balas jasa abah..dan yong blom sempat memohon ampun dari abah
..abah cuma sempat tengok yong melangkah kaki ke universiti..abah cuma sempat tahu buja dapt tawran smbg ijazah ke UiTM Shah Alam..2 minggu je lagi abah..aja dah nk lapor diri..

..malam sebelum abah pergi, lepas antar Buja naik bas ke Trganu tuk ambil surat tawaran U die kat sana..yong masih ingt lagi..abah begitu happy sbb dpt berpindah ke Perak, negeri kelahiran abah kan..abah dh bosan sbb dh lama abah berkhidmat kat Terengganu..lama abah berborak n bergelak ketawa dgn kawan abah kat telefon..mak dan yong hny mampu tersenyum je..

..tgh malam tu hujan turun dengan lebat sangat2..bunyi guruh dan kilat buatkan yong tak dpt tidur lena sbb dgr mak tgh mmbebel psl atap rumah yg baru kite duduk tu bocor..dan pelik abah..tepat jam 3 pagi..jam dinding yg baru je letak bateri baru mati kat saat tu..dan hp Buja ter'off' sendiri tepat jam tu jgk msa dia dlm bas..

..jam 7, awal pagi Jumaat esoknye..abah tak sempat breakfast..lmbat kate abah..nk minum air milo (ur fav) pon abah kate tak sempat..hny ayat abah yg masih yong ingt..abah ckp kat kami suma yg tgh breakfast mase tu.."Abah pergi dulu.." dan tak pernah2 abah cakap gitu sebelum ni..dan tak sangka abah pergi tuk selama2nye..

..jam 8 pagi..mak bising2..sbb call abah n call buja tak dpt2..bunyi tp takde org angkat..dan jam 10 pagi..ade org dtg umah bagitau abah ada kat hospital..abah pengsan kat tempat keje..kate ank buah abah tu..tp yg peliknye..kenapa dia nk semua pegi..gesa n suruh mak dan yong cepat2..dan adik yg masih kat sekolah pon dia nk amik jugak..pelikkan abah..masa tu kami tak terfikir pon yg abah dah xde..

..sampai je hospital slim river tu..barulah kami tahu yang abah dah xde..abah tahu tak ape je ayat yg keluar dari mulut mak.."Ya Allah"..mak terduduk n hampir pitam tp mak tabah..mak x keluarkan setitis air mata pun..yong plak masi tak faham..ape yg jadi..yong tak caye..yong pon tak keluarkan air mata...tp mase adik baru smpai n tnye ape yg berlaku..yong x dpt tahan..sbb adik ilah lah yg paling rapat dgn abah..yong tak sanggup tengok adik nangis...abah pergi tinggalkan kami kat tempat takde sorang pon yg kami kenal kat sana..tp syukur abah..walaupon tak kenal..tp kebajikan yg mereka buat semasa uruskan jenazah abah, mandikan abah, kafankan dan sembahyangkan abah hingga bawak abah pulang ke kelantan..kami tak mampu membalasnye abah..hny ALLAH s.w.t yg mmpu membalasnye..

..kami tahu..jasad n roh abah mungkin terseksa sbb perjalanan dari slim river-bachok..sgtla jauh tp kami terpaksa abah..amir dan buja nk tatap abah buat kali terakhir..drg ade kat trganu..dan lagi jauh tuk balik..drg nk jumpa abah..dan abah tahu tak..sepanjang jalan dari perak-kelantan..hujan gerimis dan mendung aje..tp Allah Maha Besar abah..tepat jam 10 mlm tu..ketika nk kebumikan abah..hujan berhenti dan lepas suma selesai..hujan turun dengan selebat2nye..seolah2 hujan tahu yng kami adik beradik hny mampu menangis dlm hati..

..skrg..kami hny mampu membalas jasa abah dengn doa..dan tuk pengetahuan abah..yong dh abes blaja..yong tgh cari keje..dah buja taun 2010 ni dia akn tamat belaja..dan amir smbg dploma kat UMP..dan anak yg paling abah syg..adik ilah ade kat sekolah asrama penuh..sekolah sains n salah sebuah sekolah bstari kat kelantan ni..

..dan abh jangan risau k..kami suma akan jaga mak..kami suma sayangkan abah..dan takkan ade pengganti tempat abah..

-dari anakmu-
fathyah,muzhafar,muzammil,fadhilah..

Thursday, January 7, 2010

~seronoksss..~

yey..yey..kawan teman dh balik MALAYSIA terchenta..seronok..seronok..1 minggu die xde..tman matikan kutu2 atas kepala tau..huahua..tengok gmbr2 die kat sana..seronok yer main salji..ko x tahu..salji tu pembawa virus H2N2 (aku terkenal ngn sifat dengki kan)..simptom2 die..gatal2 cuping telinga..rambut akn byk kutu2..dan paling bahaye..ko akan pokai bulan ni dan bulan depan..huh..anak buah ko comel..jd aku curik upload kat cni k..jgn lupe kenalkan die kat aku..sbb kami sama2 cumeell..kui3~

comella u..boleh i berkenal2 lan x..?

pssst : lain kali nk pegi tu bagitau awal2..book tiket tuk aku skali..baru aku tak dengki k..

luahan..

mak..yong dh tensen la mak(tensenla sgt)..uhu..mcm mana..mesti mak dh borink duk pujuk org hari2 kan..dan pernah smpai 1 thap..raso dh kena masuk wad mental rasenye..ayat mak setiap kali pujuk yong.."sabarla..nnti2 adelah rezki"..uhu..tp mak..dah nk masuk 5 bulan yong tanam anggur..kalu tanam betul2...mmg dh masak ranum..boleh petik..jemur..buat kismis..uhu...(xde kena mengena)....
..dulu abes je blaja..rezki mencurah2..x carik pon..asyik ade org kol tawar keje..tp gatal..nk keje luar kunun..x nak keje kt kelantan..pdhal nie keje gomen..mengom..xpelah start dari bawah..huh..tengok..skrg..berhenti je keje kat selangor yg dibangga2kan tu..terus smpai skrg..x keje2..
hari2 bukak jobstreet..jobsmalaysia..malaysian career..skorcareer..mudah.my..ape lagik..sume2 la tempat..sume dh apply..tp xde panggil..uwaa..mak..rezki yong lambat kut mak..agak2..yong ade buat byk dosa kut..uhu..mak pon dh tolong yong doa byk2 kan..setiap kali lepas mak solat..mesti mak doa tuk yong kan..

bila yong tensen..mesti yong senyap jer..mak kenal sgt perangai yong kan..sentiasa ceria..byk mulut..bising2..bile senyap tu..mak tau..mesti yong duk pikir psl keje..
pastu..mak dtg dekat..

mak cakap : " jgn tensen2..nnti hormon lari..pastu nnti saket..mcm dulu, tenang2la..xpelah, tengok..ayah ngah (adik laki mak..pakcik teman la)..lagilah dulu 3 taun menganggur..tup2 dpt keje..terus kekal smpai skrg..keje boleh tahan..mana tahu yong lmbt dpt keje..sbb ade twaran lain yg lagi bagus..ni baru brapa bulan..lagi satu..nie mesti gara2 duk dgr cite org lain..berjayalah..tulah..dah kawenla..pastu jeles..kan..kan..

yong : (mak tahu aku suke bace blog org)..

mak : ke yong nk kawen?...

yong: (mak..jgn lari topik..uhu)

mak : ..smbung mak teman lagi.."mana tahu, lepas kawen boleh dpt keje mcm mak su (bini pakcik aku yg bongsu).."..'nak kawen tak?"..

yong: tak nak (dlm hati..nak..nak)..tapi dhaus baru keje..kena stabil dulu..n org nk keje dulu..uhu

mak : xpelah..org pompuan x perlu tanggung keluarga..x keje dulu pon xpe..yg penting org lelaki.. lagipon bukan yong x keje lgsung lepas abes blaja aritu..dh keje jugak kan..yong dh hulur kat mak pn..ade lagi mak simpan..

yong : yelah mak..(tmatkn perbualan dgn cepat2)

act..perbualan di atas telah byk kali berlaku..spanjg 5 bulan..cume version je lain2..paling baru berlaku adalah 2 hari lepas..ehe..

ni sume gara2 hormon x stabil..n disbbkn en abg teman dh masuk ladang sawit..tepon die plak rosak..xleh nk msg2 ngn die..kol je boleh..die busy..xleh nk emo2 kat die..teman emo2 kat blog k..

pssst: nk muntah bace en3 panjg2..time type..mcm kejap..bace kemain lama..

Wednesday, January 6, 2010

eMo..

pada suatu hari..erm..perlukah?

..adelah satu malam..teman rase sgt2 la beremosi..sedih tetiba..tgh duk layan emosi tu..mr.bf teman kol teman..borak2..tetiba dia nyanyi satu lagu..sweet..suara not bad (tp lirik nye..hentam ajelah..)..then..teman mengoogle lah kat 4shared..jumpe..terus donlod..uhu..siap teman cari lirik..

~ ni lirik dia ~
Kump : WALI band
Lagu : Baik-baik sayang
Aku tak ingin..
Ko menangis bersedih..
Sudahi air mata dari mu..
Yang aku ingin..
Erti hadir diriku..
Kan menghapus duka mu sayang..
Karna bagiku kau kehormatanku
Dengarkan..dengarkan aku..
Hanya satu pintaku..
Untukmu dan hidupmu..
Baik - baik sayang..
Ada aku untukmu..
Hanya satu pintaku..
Di siang dan malammu..
Baik - baik sayang..
Karna aku untukmu..
Semua keinginan akan aku lakukan..
Sekuat semampuku sayang..
Karna bagiku kau kehormatanku..
Dengarkan..dengarkan aku
mmg mendalam betul lirik die..lagu ni dah lama rasenye..ntahlah..teman bukan manusia yg ikut perkembangan muzik2..teman malas nk carik vid klip die..kalu nk dgr..carik sendiri..uhu..
pssst: teman tgh sedih2..pantang kalu ade org nyanyikan tuk teman..lagi laju air mate teman turun..uwaaa~

BoRiNK...

same day..diff time..teman dh mention kan sebelum ni..i borink..i post en3 baru..ehehe..act nk upload gmbr jer..nilah actvt harian teman kat umah..'mereka' adlh sahbt2 teman..teman xde kemere jd teman amik guna phone teman..gmbr x jelas cket..asal nmpak sudah..

kawan teman baru menetas..seronok teman nengoknye

ni kawan teman paling bising..itik gembo namanye..penakut..teman dtg dekat..deme dh lari sebatu..
takleh buat bestfren betuii..teman pon tak kesior ngn deme

ni mak teman tanam..dh lama..dh byk dh buah yg masak..teman gemor sgt ngn
buah ni..betik exostika (teman x reti mengejo)

ni kat belakang umah teman..skrg..ade org sewa duk
tanam tembakau (dh musim org tanam..)kat pokok kelapa byk2 tu..pdg tempat kuda berlatih..
petang2..teman duk menyekodeng mamat2 yg duk melatihnye..lembu2 pon ade duk makan rumput ctu..teman x skodeng lembu yer..

ni kediaman 'shbat2' teman..
d sinilah drg buat bising..drg tido..drg makan..drg berteduh dr ujan dan panas
teman nk bina banglo tuk shbat2 teman tu..tp teman xde duit yg cukup..sabar yer..
nnti teman carik seponsor..sape byk duit..sedekah cket kat shbat2 teman k..
pssst : sbb nielah teman suke balik kampung..uhu...x nak duk jauh..uhu..(dapatkah?)

Kisah Benar..~

aha..bukan kisah yg main kt tv3 k..
ni kisah aku...atas permintaan ramai..siap call aku..sms jgn ckplah..smpai full inbox...aha..menipu jer keje..act..den nak cito psl nape den boleh berblog balik..nape den menyopi..napo den cakap nogori..

..al kisah bermula..
lepas jer abes praktikal kat satu tmpt gomen(negeri punyo)..kat kelantan..tnh kelahiran guwe..
guwe ditawarkan keje..keje beso2 jah..kat ctu jugak..kontrak..beselahkan..kelantan..gaji muroh jah..then..keje 8am-5pm(tp 4.45 guwe dh blah k)..pastu duk ym2 mmber time xde keje..tup2..ym punye ym..mmber tnye nk keje tak kat tmpt die..kat satu negeri yg masyur kat selangor (bodek rakyat selngor cket)..then..pegilah interbiu..dapat..uhu..bangga2..as mutifunction programmer..bos tu suke2 ati bagi aku post tu..then..mintak restu bonda terchenta..bonda bagilah restu..dhla seumur idup x pernah smpai daerah tu..smpai sana...

..pertengahan crite..
smbng cito..dh sampai..kejelah den kat ctu..kijo punye kijo smpai den xdo maso lagsung nk berblog..dh masuk bulan ke 7 kijo..adelah masalah2 negara yg sgt hebat melanda..den n mmber2 kt tmpat kijo al-bengangla sgt..siasat pye siasat..dah tahu result..amik keputusan berhentila..sepnjng kijo ni..nk bagitaula..den mlm2 nanges ngadu kat mak..kat boipren jgn ckpla..dh penat agaknye telinge die dgr..uhu..so..jd..bulan pose aritu..then dgn rasminye bergelar..AKU PENGANGGUR..(cik dilla@ben..thanks sudi jd pendengar den ketiko den ado masalah)

..akhir crite..
dudukla kawe dikg nie..jdlah penternk ayam n itik..di kala sunyi n sedih..ku akan bercakp dgn 'mereka'..meluahkan ape yg terbuku dihati den kat 'derang'..kalu nk mengumpat..paling bagus cite kat drg..drg xde respon..ehe..al-maklumlah..den xdo duit nk topup..nk tepon kawan2 kalu nk bercrito..tenet pon xdo mase tu..disbbkan kedepresssanku..sekali lg bonda terchenta hiburkan hati den dgn beli brodben..jd den dpt berceria2 ngn kawan2 lama..kawan baru..n paling best..den DAPAT BERBLOG ni haa..

sekian..itu saje crite dari saye pada jam n saat nie..

pssst:..amik ko..skali berblog..sehari..berkali2 aku tulis en3..bace..jgn x bace..boring jer..tulis blog..

iMPiaN @ CiTa2 @ aNGaN2 @ TaRGeTTiNG ?..

en3 ni berkaitan ngn title k..

bile bace blog member2 and not-member..drg duk cite2 psl azam 2010 nie..
jd..kawe pon mau cito jugak..tp mcm malas nk taip2 pnjg2..buat list jer k..

1. Get a better job dr job skrg(skrg tanam anggur..dh masak..jdi nk tanam mende lain plak k)
2. Save duit byk2..
3. Stabilkn idup..xmo tensen2 dah..
4. xmo pikir2 -ve..
5. planning tuk mase depan..kawen la..ape lagik
6. berbuat baik kat sume org..family..member2..org2 tua..kanak2..org gile n org sakit
7. rajin2kan diri tuk masak2..nnti dah kawen..suami mesti mau makan yg istri die masak maaa
8. ehehe..mau jaga kesihatan sebaik mungkin..kalu kurus..kurusla..kalu gemuk2..gemukla..asalkn kawe sihat sejahtera..boleh jln, berlari, melompat2 n berpikir (org saket xleh wat suma2 nie)
9. nk carik kawan2 lama..kawan baru..musuh2 tidak mahu k..
10.lastly..rajin2 kn diri berblog..uhu(dikirakah?)

psssstt : antara saye ngn DIA..xboleh expose..kate mmber saye..personal..

JaLaN yg BeNaR..

holaa... title xde kena mengena ngn en3 k..

akhirnya..aku buat blog baru..blog lama..aku dh lupa adds..aku lupa password..aku lupa segala2nye..disbbkan..pengangguran adalah kerja ku skrg...aku masuk dunia 'berblog' balik..
asyik2 bace blog org jer..ape kate org bace blog aku plak..ehe(ade ker yg nk bace..) skrg..xde idea nk tulis ape lagik..kena 'pelan2 kayuh' k..

Salam 1 Malaysia..(ayat wajib pembaca2 berita tv1&tv2)