Wednesday, January 13, 2010

DuNia BaRu?..aLaM BaRu?..HiDuP BaRu?..SuMa Baru?

Kahwin?..Tunang?..
Dari 1.bercinta>2.merisik>3.bertunang>4.kahwin=family+parent+anak..yezzaa..
ni suma ada yang buat step by step..ada yang dari 1 terus ke 4..ada jugak yang kahwin tapi tak nikah..ada jugak yang nikah tp tak kahwin..weird?...hakikat beb!!..macam-macam ada k!!

tahun 2010 = bersusun2, beratur tunggu turn kawen..(mmber2 zaman sekolah+mmber zaman uni+mmber2 zaman keje(ade ke??))..gila lah..berderet2..TAHNIAH teman ucap..dah smpai seru..of cause la kahwin..dah cukup syarat..tunggu ape lagi..kan?..well..disebabkan teman jugak dijemput tak kira yg formal..yg setakat pakai emel..yang setakat umum kat fb/fs/myspace/ape2 je(budget ciput ker nk buat kad?)..so..teman terpikir..macam mana teman mahu pegi?..hurm~..bukan org yg nk kawen je pening..org yg nak jd tetamu pon pening..tak pegi kang..ada yg kecik ati (ada ker?)..hari bahagia..drg pon x perasan teman ada ke tidak..lainlah kalu teman dijemput jadi pengapit..uhu..

kawan2 teman yg kahwin ni yg pompuan la..muda2 je lagik..tp teman respect+suspect sbb drg dh bersedia untuk pikul tanggungjwb yg berat tu (bagi temanla)..sbb mmg tak bersedia pon (pdhal dengki)..uhu..cuma teman terpikirla kan..act..teman ade je tanye kawan2 teman ni..nak tahu apa yg teman pikir? ;

---kahwin laki+pompuan sama baya---
since sama baya nie..kalu drg kahwin awal..mesti anak2 org kaya/senang/mewah..sbb boleh buat mcm2 persiapan..tunang/hantaran/beli cincin/make-up/tempah khemah/pelamin/nk buat kenduri dan suma2 yg perlu tuk kahwin..yelah..kalu sama baya..baru abes blaja..keje pon baru setaun jagung, simpanan sah2 tk byak sgt kan..tp kalu masing2 gaji 5k-10k, mmg BOLEH sgt2 la..now pikir gaji 2k-3k, mestilah nk pakai byk duit tuk suma tu..but since kawan teman ckp..org yg nk dirikan masjid ni..niat suci..mesti akan ada jalan plus mesti akan murah rezki..ye jgkla kan teman pikir..yelah..anak org kurang berada/senang/kaya pon boleh jugak buat suma2 persiapan ni kan..kalu yg pompuan muda but yg lelaki dh keje few years..mestilah dh ada simpanan..yg ni no HAL la..lepas tu kawan teman kata ada je yang kahwin..parent kedua belah pihak sponsor..sbb nk elakkan perkara2 tak elok berlaku..yelah..asyik berkepit ke hulu ke hilir..x elok org nmpk..jd..tuk elak suma2 tu berlaku..solution dia..KAHWIN k..nnti x pasal2 tambah dosa org lain mengumpat pasangan2 itu..

pssst : mcm mana nk merasa ke hulu ke hilir bersama2 ni..teman plak sorg ke hulu..sorg lg ke hilir..haiyaa...

---tanggungjawab---
yg ni pon teman pikir..mcm manalah kita nk tahu kita dh cukup syarat tuk 'dirikan masjid' with our partner..boleh ker nk masak hari2, nak kemas rumah hari2..nak gosok baju suami lagi?sendiri lagi?..kalu berdua..ok lagi..ada anak2..byk nye tanggungjwb!!..uhu..berat tu..hurm~ yg ni teman tk tny kawan, tny ustaz/ustazah pon tak..teman tny mak teman..mak teman kata..kita mmg xkan tahu kita dh bersedia atau tidak..cuma kita akan alaminya bila dh tempuh alam tu..jd..kita ni mcm buat perkara yg berisiko la ek?..then mak teman balas..sbb tu kita kembali pada 'DIA'..kita ada ALLAH swt dan yakin pada-NYA..kita mohon pada DIA..DOA, yg penting..tiap2 kali lepas SOLAT..lepas tu belaja..tak tahu? tanya pd yg pakar/yg lebih berpengalaman..pastu blaja adab2 dlm rumahtangga..INSYAALLAH..suma akan senang..yg penting..suami/isteri tu sama2 blaja ye..

---hidup baru---
waa..lepas ni takleh dah nak hidup enjoy2 zaman bujang..lepak2ing..kuar malam..mesti tak boleh..tak pon kena control+kawal+kurangkan..pastu xleh nk pentingkan diri sendiri..dhla keluarga bertambah besar..setakat ni..keluarga?..family kita ajelah yg kita amik berat/kita jaga/kita care..ni kena plak jga/care/amik tahu/ pentingkan keluarga dia..wahaha..mampukah nk buat tu suma...pastu ada plak ahli2 keluarga dia yg tak suka kita..nak2 dia ada pilihan sendiri tuk pasangan kita..mesti nak tak nak je layan kita..tup2..ada je kita wat silap cket..abis dicanangnya satu kg yg kita ni menantu tak baik...MAMPUSSSS menjawabnya..

ok...ok..byk lagi teman pikirr..tp dh malas nk menaip..cuma satu je teman nk bagitau siap2..teman xready2 lagi nk kawen k..(risau ada yg baca ingt teman dh nak kawen)..planning nya ada..tp tak thu bila k..2010?..tidak..2011/2012 (mungkin..) sbbnya..

1.duit xde..
2.ade tanggungjwb lain b4 nk trima tanggungjwb baru ni....
3.teman mmg tak bersedia..uhuhu..
4. nak buat perkara2 bujang puas2 sbb lepas kawen kena stop..waahaha..

pssst: TAHNIAH tuk kawan2 teman yg akan kahwin this year..2010..moga tahun ini taun bertuah tuk korang2 dirikan masjid..smoga berkekalan hingga hujung nyawa..
p/s: en3 pasal kawin..coz ramai yg kawin..ari2 ade je jemputan atau cerita org nk kawen..=P

2 comments:

fabulous.farah said...

huhuhu..aku setuju mok mung..aku dulu mcm rase terlalu kanak-kanak untuk kawen..ok jer lepas tu..
tp pengorbanan tu betul lah..
kene banyak r berkorban

notty said...

yeke..ni kena timba ilmu byk2 ni dgn org yg dah ada pengalaman..ehehe..blaja itu penting..MALU BERTANYA SESAT JALAN kk..