Friday, January 8, 2010

Surat utk Abah..

tiap kali hari jumaat..sindrom anak yatim muncul..dah masuk taun ke-5..tp tiap kali jumaat..mesti akn terkenang balik (mmg tak tipu k)..23/6/2006..tarikh yg kukuh di ingatanku..3 days b4 my little sis pny birthday..

..abah pergi tanpa pesan..tanpa tanda..blom cukup merase kasih sayang abah..belum sempat yong berbakti n balas jasa abah..dan yong blom sempat memohon ampun dari abah
..abah cuma sempat tengok yong melangkah kaki ke universiti..abah cuma sempat tahu buja dapt tawran smbg ijazah ke UiTM Shah Alam..2 minggu je lagi abah..aja dah nk lapor diri..

..malam sebelum abah pergi, lepas antar Buja naik bas ke Trganu tuk ambil surat tawaran U die kat sana..yong masih ingt lagi..abah begitu happy sbb dpt berpindah ke Perak, negeri kelahiran abah kan..abah dh bosan sbb dh lama abah berkhidmat kat Terengganu..lama abah berborak n bergelak ketawa dgn kawan abah kat telefon..mak dan yong hny mampu tersenyum je..

..tgh malam tu hujan turun dengan lebat sangat2..bunyi guruh dan kilat buatkan yong tak dpt tidur lena sbb dgr mak tgh mmbebel psl atap rumah yg baru kite duduk tu bocor..dan pelik abah..tepat jam 3 pagi..jam dinding yg baru je letak bateri baru mati kat saat tu..dan hp Buja ter'off' sendiri tepat jam tu jgk msa dia dlm bas..

..jam 7, awal pagi Jumaat esoknye..abah tak sempat breakfast..lmbat kate abah..nk minum air milo (ur fav) pon abah kate tak sempat..hny ayat abah yg masih yong ingt..abah ckp kat kami suma yg tgh breakfast mase tu.."Abah pergi dulu.." dan tak pernah2 abah cakap gitu sebelum ni..dan tak sangka abah pergi tuk selama2nye..

..jam 8 pagi..mak bising2..sbb call abah n call buja tak dpt2..bunyi tp takde org angkat..dan jam 10 pagi..ade org dtg umah bagitau abah ada kat hospital..abah pengsan kat tempat keje..kate ank buah abah tu..tp yg peliknye..kenapa dia nk semua pegi..gesa n suruh mak dan yong cepat2..dan adik yg masih kat sekolah pon dia nk amik jugak..pelikkan abah..masa tu kami tak terfikir pon yg abah dah xde..

..sampai je hospital slim river tu..barulah kami tahu yang abah dah xde..abah tahu tak ape je ayat yg keluar dari mulut mak.."Ya Allah"..mak terduduk n hampir pitam tp mak tabah..mak x keluarkan setitis air mata pun..yong plak masi tak faham..ape yg jadi..yong tak caye..yong pon tak keluarkan air mata...tp mase adik baru smpai n tnye ape yg berlaku..yong x dpt tahan..sbb adik ilah lah yg paling rapat dgn abah..yong tak sanggup tengok adik nangis...abah pergi tinggalkan kami kat tempat takde sorang pon yg kami kenal kat sana..tp syukur abah..walaupon tak kenal..tp kebajikan yg mereka buat semasa uruskan jenazah abah, mandikan abah, kafankan dan sembahyangkan abah hingga bawak abah pulang ke kelantan..kami tak mampu membalasnye abah..hny ALLAH s.w.t yg mmpu membalasnye..

..kami tahu..jasad n roh abah mungkin terseksa sbb perjalanan dari slim river-bachok..sgtla jauh tp kami terpaksa abah..amir dan buja nk tatap abah buat kali terakhir..drg ade kat trganu..dan lagi jauh tuk balik..drg nk jumpa abah..dan abah tahu tak..sepanjang jalan dari perak-kelantan..hujan gerimis dan mendung aje..tp Allah Maha Besar abah..tepat jam 10 mlm tu..ketika nk kebumikan abah..hujan berhenti dan lepas suma selesai..hujan turun dengan selebat2nye..seolah2 hujan tahu yng kami adik beradik hny mampu menangis dlm hati..

..skrg..kami hny mampu membalas jasa abah dengn doa..dan tuk pengetahuan abah..yong dh abes blaja..yong tgh cari keje..dah buja taun 2010 ni dia akn tamat belaja..dan amir smbg dploma kat UMP..dan anak yg paling abah syg..adik ilah ade kat sekolah asrama penuh..sekolah sains n salah sebuah sekolah bstari kat kelantan ni..

..dan abh jangan risau k..kami suma akan jaga mak..kami suma sayangkan abah..dan takkan ade pengganti tempat abah..

-dari anakmu-
fathyah,muzhafar,muzammil,fadhilah..

4 comments:

dilla said...

sedey tie~ huhu..

(T_T)

notty said...

uhu..mmg selalu berlku tiap jumaat ngn khamis malam tu..sbb nk arwah abah aku dtg dlm mimpi..org tua2 kate..drg dtg jenguk anak cucu cicit die..

nis n4d (*_~) said...

huhuhu... begenang air mate aku...

tabahkan hati yek!

shaz haza said...

mak aku kata, kalau org yg dah xde dtg dlm mimpi, arwah nak kita kirimkan Al-Fatihah.