Saturday, August 14, 2010

SeBeLuM Ni?..TaK PeRNaH..

menulis entry ni ketika tunggu subuh..lepas sahur..haha..bukan nk ngaji ke ape..tapi tulis blog..ish2...(sahur awal sgt..jadi blog2 dlu..kejap lagi ngaji...)..
semalam time terawih ada lagi cerita,tak pernah sebelum2 ni..atau tahun2 sebelum ni..akn ada cerita..selalu pergi je masjid..solat..tak berckp langsung..abes..terus balik rumah..tp semalam..masuk je masjid, tengok..eh, bahagian perempuan ni dh diluaskan depan tu..terus smpai ke dinding depan..B4..depan tu ada tabir..mean lepas tabir tu bahagian lelaki lagi...kira ada tambahan 4/5 saf lagilah ke depan..then..terus cari sudut tepi tiang..terus hampar sejadah..terus solat sunat tahhiyatul (betul ke eja gni?) masjid..cun2 siap salam..adalah auntie hampar sejadah sebelah..makcik tu pon solat jugak..selesai je dia doa...dia pandang aku..smbil tunjuk2 kat sejadah aku..sambil dia ckp "besa sejadoh..lain kali bawok hok kecik smbil tunjuk2 sejadah dia..nnti tok muat ore lain nk smaye etek".. "aku jawab: takde yg kecik kat rumah..lagipon mmg saya lipat tepi sejadah ni kiri kanan nnti before solat terawih..".. "makcik tu reply:..oo..nok ghoyak jah..tok imam hok marah bwk sejdah besar".. "aku jawab dlm hati :..tok imam marah ker?.."..then aku lipat ler sejadah tu..
dah nk start solat terawih..aku usha2 belakang..uih..ramainye..tp saf kosong masih byk lagi..sbb kan tok imam dh bukak bahagian depan..aku pon jeling2 cket makcik tu..nk pndang direct..segann..heee...ok..umur end 40s kutt...
lakaran atas, aku guna paint..kedudukan sejadah di saf aku..saf ke-2 depan..dan aku tepi sekali..tepi tiang..yg sejadah aku..cokelat tu..act..takdelah besar sgt..ala..saiz biasa2 mcm beli kat kedai tu ler..cuma penuh smpai kaki..mean aku berdiri atas sejadah tu la..dan selang 2 sejadah lagi dari makcik tu..ada jugak yg bwk sejadah besar cm aku..saiz sejadah aku n no 5..tu ekceli sama..guna paint..tak sempat nk ukur..hehe..then, no 2 , 3 dan 4 dan ada lagi lah muslimat2 lain..yg guna sejadah saiz mcm makcik tu..makcik tu yg no 2..yang muat tuk muka+tangan dan siku time sujud..berdiri plak..atas karpet masjid je..
nnti..kena pergi kedaila..nk beli sejadah kecik..yg saiz budak2 belajaar solat..
lagi satu..ada ke tok imam nk marah makmum bwk sejadah kecik/besar..maybe tok imam tu nk suruh rapat2..tegur sapa sejadah besar tu suruh kecikkan kutt..dh kalu sejadah besar..boleh je lipat tepi..kasi kecik cket kelebaran sejadah itu..takpon..1 sejadah..kongsi 2/3..hampar melintang gtu..hurm..papelah makcik..

2 comments:

fabulous.farah said...

isk..pelik ngat xleh bawak sejadah besar..bawak la sejadah besar mane pon. bila nak semayang duduk la rapat2..xsemestinya nak kene duduk atas sejadah sediri..gitu lah kadang2..mokcik2 hok behi g surau ni kadang die rase hebat, pandang rendoh ke orang lain. seme benda xmolek. die jer molek

ottynotty said...

tulah..terasa gak masa dia tegur..terus tak tenang aku nk solat..dahlah..aku bukan nya kenal sapa2 kat masjid tu wlaupon masjid kg sendiri..sorang2 jee..masa dia tegur..3,4 makcik jugaklah yg dengar..