Friday, September 24, 2010

3.50 PaGi..

rumahku rumah kampung yang bukan berbatu..bilik mak aku sebelah dengan bilik aku..kira-kira pukul 3.50 pagi..bunyi telefon mak aku telah menggegarkan seisi rumah..haha..kelakar betul ayat..tidak..tidak..bunyi itu bukan setakat mengejutkan mak aku tetapi dengan aku-aku sekali..then..bila rumah papan rumah kayu..kalau bercakap dalam bilik..orang dalam bilik sebelah pon boleh dengar ok..kena plak di hening subuh sunyi..ok..stop-stop!..then dengarlah mak aku cakap..INNALILLAH...apa lagi..terus aku bangun..terus aku pasang telinga..rupa-rupanya..ayah ngah aku (panggilan for adik lelaki mak aku)..dia call bagitau ayah mertua dia telah kembali mengadap ILAHI..ok..lepas dengar aku pon baring balik..dengar mak aku duk bercakap-cakap duk tanya-tanya..bila?..sebab apa?..

agaknya dah habis bercakap..dengar mak aku buka pintu bilik..pergi ketuk bilik atuk aku plak..dengan gaya terpisat-pisat, atuk aku..dah..dah..mak aku ceritalah kat atuk aku..terkejut atuk aku..dengar lagi mak aku cerita..boleh tahan kuat suara mak aku ni..pakai volume paling high ke apa?..mak cerita..rupa-rupanya arwah mengadu sesak nafas malam tu..dalam area pukul 10 malam..bawa pergi hospital..terus masuk ICU..dan pakcik aku yang menetap kat Johor tu dah terus bertolak balik malam tadi lagi..patutla masa call cakap dah ada kat kelantan..kat rumah sana..baru sudah bawa balik jenazah dari hospital..arwah hembus nafas terakhir tepat jam 2.00 pagi..hari jumaat..

...selepas itu...start dari mak aku cerita..atuk aku punya mengucap..berzikir..bermonolog dari pkul 4 ++ pagi tu sampaila ke subuh..well..aku tahu kenapa atuk aku terkejut..dan macam dia sedikit sedih..sebab mereka berdua tu bergaduh..besan bergaduh..sebab apa?..

sorang ahli 'pasukan hijau' dan sorang lagi ahli 'pasukan biru'..mereka pernah berdiskusi..lepas tu adalah salah sorang terlepas cakap..salah faham..salah bincang ke apa ntah..jadi gaduh..dasyat ok gaduh mereka..tapi atuk aku dah pon mintak maaf masa arwah dah kena admitted kat wad satu hari dulu..dan beberapa hari lepas..atuk aku terserempak dengan arwah..atuk aku apa lagi melambai-lambai gaya diva kut...tu yang buatkan arwah tidak berhenti untuk bersua muka..tetapi arwah memang seorang yang baik..walaupon bukan sedara dengan aku dan mak..dan dengan arwah abah aku dulu pon dia baik juga..ok..semoga roh arwah dicucuri rahmat..seperti hujan rahmat yang turun ketika aku taip this entry..

emm..seperti mengerti perasaan ahli keluarga..dan setelah dari bulan puasa hingga raya..hujan tidak pernah turun di kampung aku ni ye namun hujan turun hari ni walaupon renyai-renyai sahaja dan jenazah dikebumikan hari ini..AL-FATIHAH untuk arwah! (kampung ku dan kampung arwah bersebelahan..tetapi tetap kubur yang sama)..


*******dasyat kan politik ni..ish..ish..

4 comments:

tasekM said...

salam ziarah.


sepupu aku. paksa bapak dia masuk pasukan hijau kalau tak dia tak nak kawen. dan bapak dia adalah pasukan biru.



.

notty said...

salam tM..hehe..suka dgn ur blog..suka baca tapi masih belom berkesempatan nk tinggal jejak kat sana...dan ayer keroh..tasik sana..sgt familiar dgn me coz me study sana..byk memori sana..thanks sbb sudi komen..

psl cousin u yg tak nak kawen sbb nak bapak dia masuk green team tu pon ada gak smpai mcm tu skali..dasat jugak..

AINA said...

hijau biru???ish3

notty said...

iye na..aku tau ko suke warna hijau..aku pon suke warna hijau..tapi pasukan ijau?..herm..pikir dulu la..pasukan biru pon kena pikir dulu..lain2 warna lagilah kena pikir..