Sunday, April 25, 2010

SaTu STeP SuDaH LuLuS..

2 hari kursus..bertempat kat Dewan Irama Inn 2, Bachok, Kelantan..

hohoho..psl ceramah tu..tak naklah cite1 topik2, isi2 ceramah tu..sbbnya korang2 yg belom kawin..atau dh kawin ni..sah2 la kena/dah pegi ceramah ni kan..tp yg rasa nk menulis en3 about kursus yg I pegi ni..pasal

1. Umur
Yg dtg kursus..pompuan adlah dlm +-40 org, lelaki pon sama..total +-80 org..Muda2nya yg dtg kursus tu..terutama perempuan la..yg laki x tahu..kertas kehadiran tu asing2..jdi setiap slot..kena sain borang khdiran lain..time boring2 tu..usha borang tu lama2..tengok IC suma org..umur paling tua..tahun 82 sorang..mean..umur ahkak tu 28 la kan..then..2 org tahun 85..lepas tu..3 org taun 86 termasuk I..yg lain2 range umur yg lahir tahun 88-92..mean umur 22-18 tahun..dan yg paling mcm I terdetik kat hati.."wah..dh nk kawin dia nie..tak skolah ker?"..umur 16 tahun ada sorang...lahir taun 1994..


2. Lelaki
Dalam banyak2 yg dtg ni..mmg tak berkenan di hati betullah..bukan berkenan nk buat laki atau apa..tp kalu tengok gelagat derang..cara derang bercakap..haish..harap muka je ala2 hensem..tp perangai..mcm ni ke cara drg yg dah bersedia nk jadi suami ni..ish..ish2..tp adalah yg OK tu OK je..


3.Perempuan
Totally ok je lah..takde yg buat perangai..tp ada cerita..Kisah 3 gadis di meja makan sewaktu lunch dimana2 ketiga-tiga gadis ini tidak dapat solat..cutiii..

Gadis 1 : "Awak abes brapa untuk barang2 hantran aje? saya dlm 3 ribu je"

Gadis 2: "3 ribu je?..cketnnye?.."

Gadis 1 : "Bukan hantaran mas kawin tp untuk brg2 tu..awak abes byk kan"

Gadis 2 : "erm..tulah ala..yg mahal bukan ape..satu tu hantran i-phone 3Gs..tu yg mahal..yg lain biasa2 je..adalah dlm 7 ribu total"

Gadis 3 : "eh..mintak diri dulu ea..nk pi dewan"
cettt...malas gile aku nk dengar...baik aku masuk dewan..siapkan borang penilaian tuk penceramah2 tu..dan mereka meneruskan perbualan mereka..agak2 penceramah dh nk masuk..baru drg masuk rasanya...

adala lagi cerita tapi biarlah...malas n tulis


4.Penceramah
Totally...semua penceramah best2 blaka..well..maklumlah..bila psl bab kawin ni..sah2 cerita psl kawin..kalu psl kawin..cita apa lagi yg ada kan..sah2 lah cita psl hubungan keluarga tu..hubungan kelamin..dan bila ustaz/penceramah duk cita psl ni..boys apa lagi..gelak2 sakan lah..girls plak..gelak2 malu..haha..aku plak?..senyum2 malu tahekk kambengg..huh..jd..moralnya..setiap soalan exam mcm KPLI atau SPA..kalu ada soalan mcm ni "Anda akan turut sama gelak jika kawan anda membuat lawak lucah?".."ya atau tidak?"..sila jawab "YA"OK?..dun be hipokrit..huh!..


5. Kursus kawin
mcm aku ni..saje amik awal2..senang kan..nnti papehal..tak payah dah nk risau..dh lepas satu step ni...tp purata yg dtg kursus aritu..borak2..tanya2 drg..bila majlisnya..suma jwb bulan 5/bulan6 ni...owh..cuti sekolah kan bulan 6 tu...tp yg bestnya dgr..ada yg abes kursus ptg 22/4 (khamis) tu..malam tu jugak dah nk nikah..haha..kelam kabut lah jwbnya..apala..buat last minit..nasib baik kursus ari kedua tu abes pkul 4.15 gitu..kalu dibuatnya ari kedua tu..abes lmbt..kelam kabut lah psngan yg nk kawin tu...hihi..den xpe..dh lepas..dan my fiance pon tgh amik kursus skrg ni..time den tulis en3..dia sedang kursus hari kedua..ari last..caiyok2 for u..


ok..itu saje...eh..tp mcm nk kongsi tips yg ustaz ada bagi tu peserta..cara nk pikat atau lembutkan hati suami yg jenis ego..panas baran dan nak dia sentiasa ingat kita..hihi..
amalkan baca Surah Thaha..ayat 1..baca 5 kali...sambil usap kepala suami..INSYAALLAH..suami dah tak cari lain...hihi..

daaaaa~

1 comment:

fabulous.farah said...

wah..setel satu kerje..congrats2