Thursday, April 1, 2010

CHeNTa HaTi !! dan RiSaU + TakUT!

esok..1/4/2010..setelah 5 bulan berlalu tanpa menatap wajahmu..(wah..geli..geli..)..

*tukar kepada mode normal..

well..esok chenta hati saya mau dtg ke mari..kenapa ya tiba2 aja kamu mau kemari..??..ya..i know2..u miss ur becoming mother in law kan..kan?..yah..i know..u don't miss me, right?..

ok..nnti jumpa mak teruskan perbincangan ITU OK?..kata nk bincang dgn mak direct to the point..so..u sudah dtg cni..u bincang elok2 k..ala..tp rasanya mak SETUJU je suma2 yg sudah diplan itu..dan MAK AKAN CAKAP..LAGI CEPAT LAGI BAGUS..for sure!..TRUST ME!

........................................................................................................................................................

story ini tidak ada apa2 kaitan dengan story di atas...:

about 3/4 days ago la..can't remember..now selalu short term memory..don't know y?...dh byk makan kismis nih..jeruk2..asam2..dh lama tinggal..mungkin skrg baru kesan dari dolu2 kut..stop it..lari cerita asal sudah ni..

well..i pernah mention b4 dis kan...i hv stepfather..kire baru 1 taun kut my mom remarried after my dad yg sgt2 disayangi passed away about 4 years ago..nak dijadikan cerita kat blog ni....;

"satu petang..sdg i duk berfesbuk..mak dtg kat bilik..duduk kat katil i then bermula dialog2 ini:"

mak :"..yong..kalaulah ditakdirkan berlaku pape kat mak nnti..mak nak tukarkan nama tanah ni (tanah yg my family bina rumah skrg ni) kat nama adik ilah (my youngest sis..yg bongsu)..yong rasa mcm mana? "

i :.."nape mak ckp gini tiba2" (aku dh rasa semacam bila mak ckp mcm ni..tak suka dan nada berckp pon agak2 memprotes)..

mak : .."bukan..act..mak nk elakkan dari jatuh kat tngn ...(my stepfather's name).."
mak lagi : " yong rasa xpe ker kalu mak tukar kat nama adik ilah..tp kita kena pegi cepat2 la buat proses tukar ni tanpa en..(my stepfather's name again) tahu.."..

(aku dh rasa sgt2 berdebar..muka still masam bukan sbb psl tukar nama tanah tu tp pasal..kenapa mak tiba2 ckp mcm ni?..)

dan mak : " yong tak kecik ati ker?"

i :.."xdelah mak.. x kecik ati pon..lagipon org, angah n achik kan mmg dh tahu..tapak rumah skrg..mmg akan jatuh kat tangan adik..kan mak dh selalu ckp b4 ni"

mak.."..tp boleh je nnti..buatlah 2 nama ngn adik..sbb tanah ni luas..dan tanah kat PADANG (satu tempat kat lain tp dlm kampung yg sama called padang..) tu mak nk tukar kat nama angah atau achik..dan tanah tu pon boleh buat 2 nama..boleh bina 2 banglo ctu (nak merujuk tanah luas lah tu..kira 2 lot banglo kut..so agak besarlah kan..) "..

i :.."erm..x kisah la mak..tp nape mak ckp psl ni tetiba?"

mak : "..xdelah..smalam mak ade ckp ngn umi (my aunt..kakak mak i)..ckp psl mak simpan duit byk2 kat ASB..nnti kalu jd pape kat mak..jatuh kat tangan suami..pastu..ASB tu xde penama..nama kedua..x mcm duit pencen arwah abah tu..ada penama ".."..tp duit ASB tu mak ingt pnjg umor..nk buat pegi haji dgn nk buat kenduri kawin yong nntilah"

i:.."erm..yelah mak..nntilah bincang lagi..ni angah ngn achik x tahu..drg kena tahu jugak.."
(dlm hati..yelah..sebelum2 ni..drg ntah tahu ke tidak..mak aritu tiba2 namakan aku sebagai penama kedua untuk terima gaji pencen arwah abah if something happen kat mak..)

mak..jgn ckp gini lagi..yong takut la..lepas dari itu..yong asyik terfikir2 je..ni yong tak cerita lagi kat angah ngn achik..ntah drg ade bace blog yong x tahulah..hope sgt2..drg x tahu yong ada blog..
ok mak..yong doakan sgt2 semoga mak diberi kesihatan yg bagus..semoga diberi umur yg pnjg..mak kena jaga diri baik2..masa depan kitaorg anak2 mak masih pnjg lagi mak..mak mesti nk tengok kan wut happen kat kitaorg kan?..

"YA ALLAH..JANGANLAH KAU AMBIL IBU KU KEMBALI PADA-MU DENGAN TERLALU CEPAT..KO SUDAH PON MEMANGGIL AYAHKU KEMBALI PADAMU..PANJANGKANLAH UMUR IBUKU YA ALLAH..LINDUNGILAH IBUKU YA ALLAH..SEMOGA IBUKU DPT MELIHAT DAN BERSAMA2 KAMI ANAK2 NYA MENEMPUH MASA2 AKAN DATANG..NAMUN KU SEDAR YA ALLAH..TIDAK ADA SIAPA2 YG AKAN DAPAT MELAWAN TAKDIR YG DITETAPKAN OLEH-MU..NAMUN ITULAH DOA2 KU YG KU POHON DARI-MU YA ALLAH..AMIN..AMIN..YA RABBAL AL-AMIN"

4 comments:

fabulous.farah said...

aku pon sedih sangat bila balik haritu tgk mak n abah macam makin tua..aku takuk ah=(

notty said...

tulah..takut sgt cuma yg pasti nak tak nak..kena jugak pikir kan satu hari nnti suma org akn pergi..huhu~..cuma nk minta supaya dpt bersama2 tu dlm tempoh yg lama cket..sempatlah drg tengok cucu cicit drg..huhu..

Anonymous said...

noti,pd ak la,ap y mak ko bt 2 btul..sumtimes really hard to accept it,but it the best way..sbgai rg islam,kte kn sentiasa trm y suma org akn pegi..no matter how hard it is,2 reality..ak pn sedih gk dgr cite ni sbb abah ak selalu pesan bnd2 cmni..sumtimes i really mis my time with my father..pg sawah sme2..tgk gusti sme2..tp sbb ak keje..da jrg dpt balik kg..tp ko kn igt la,klu ap jd pd mak ko(ak x mksud'n,i just said if)ko kn psti'n adk2 ko 2 slmt..ko kn cr suami y leh bntu ko tuk jg adk2 ko..

notty said...

wah..1st time sy dpt komen dri ano..well suma kata2 anda itu betull.."sbb tu setiap masa..rasa takut selalu ada..adakah hari ini..aku ada kecikkan hati dia..ada ke aku buat salah kat dia hari ni..takut..takut sekiranya ada berbuat salah tp tak sempat nk mohon ampun..tp mak selalu ckp..seorg ibu tak pernah menyimpan dendam pada anaknya.."