Tuesday, May 18, 2010

TRaiNiNG uNTuK JaDi SeoRaNG PeReMPuan..

dapat idea nak berblog masa tengah masak..

kisahnya..ya..aku akui..aku mempunyai anggota2 seperti perempuan..tapi adakah aku benar2 perempuan..ini kerana..statement dari datuk aku ialah :

" ..kalu tak reti goreng ikan..tak reti basuh baju..tak reti kemas rumah..tak reti lipat kain..baik jgn jadi perempuanlah.."

ohh atuk..rasa tersiat2 hati ini pabila mendengarnya....atuk tujukan pada aku kah? (terdetik di hati..)

oo..bukan...dia hanya tujukan pendapat dia sahaja..bila dia dengar aku nak pergi masak tadi..

..dan tadi tengah duk masak sorang2..mak plak dah serahkan tanggungjwb 100% untuk masak..duduk berdua ngn mak je..tak perlu masak havoc2 pon..just masak sup ayam..goreng ikan..hihi..ok tak mak?..sayur2 xde yer..sbb..sayur dah kehabisan..nnti kita pergi shoping lagi..

dulu selalunya masak sama2 ngn mak..act, tolong2 mak je (standard tolong mcm mana?..tolong2 tumbuk, tolong2 kacau..tolong2 rasa OK ke TAK?..hihi)..tp bila dah nak kena jadi isteri org tak lama lagi..mak mula dah serahkan 100% tugas rumah kat aku..(masak..basuh baju..sidai baju..lipat kain..kemas rumah..)..penat mak..huhu..

jadi..bila dah selalu buat2 kerja rumah mcm ni..baru terasa perempuan..yelah..semua tugas2 tu sinonim dgn perempuan kan..mcm anak2 dara zaman pemerintahan Jepun rasanya..pakai kain batik..baju kurung kedah yg kain cotton tu..huhuhu..

sebelum2 ni..time blaja..mana ada masak2..beli jer..time keje aritu pon..beli je..masak jarang2..setakat masak bujang..ape je rasa..hentam dan campak2 ajelah..yg skrg ni.kena masak..yg betul2 masak org kata..bukan main masak2 je..huhu..nnti, mak mertua tak sayang..kata mak aku..

moralnya..perempuan..belajarlah setinggi mana..sejauh mana pon..tp jgnlah tinggalkan tugas2 ini OK..dan walaupon perempuan ini kerjalah sehebat dan segagah perkasa mana pon..tetap jgn lupa tugas2 ini..jgn serah kat pembantu rumah 100%..sbb air tangan isteri+ibulah..yg jadi salah satu pengikat hubungan keluarga..SALAH SATU K..byk lagi..tak mention jer..

adiosss...mcm panjang plak tulis..

1 comment:

dilla said...

wahhh... ak tak training2 lagi.. dh la mmg tak pndai.. huhuhuu.. ptt la ak xde jodoh lg.. sbb tak ready. lOL :P