Sunday, February 7, 2010

DiJaNGKiTi H.I.V @ aiDS?!!!

well..true story..

bila si bapak penagih dadah..berpuluh2 tahun..sampai satu masa..disahkan mengidap virus HIV..virus yg takde antivirus..takde penawar nk mengubatnya..skrg tgh nazak menunggu ajal datang menjemput..but, the real story is..yang paling menyedihkan bila anak bini dia yg tak berdosa sama2 tanggung bala yg si suami merangkap si bapak yg tak bertanggungjwb..mcm ada 2 kisah yg berlaku kat kampung aku ni..

1st story..masih baru dan masih current case..

kisah suami isteri + beberapa org anak yg masih blaja di universiti dan sekolah menengah n rendah..awal2 perkahwinan mereka..kehidupan mereka sgt2la mewah..ada kereta mahal2..but si suami terlibat ngn 'benda haram' tu..makin lama..makin lama..suma harta benda makin lesap..rumah tergadai..kereta dijual..sejak dari itu..si suami jd kaki pencuri..curi duit sedara mara..curi talipon org lain, curi buah kelapa kat kebun2 org..semata2 nk dptkn duit..nk beli 'benda haram' tu..jd si isteri yg nk menyara anak2 terpaksalah bekerja..buat kuih-muih.letak kat kedai2 makan sekitar kampung..lepas tu dptlah sedikit belas ihsan dri sedara2 mara..tolong cket2 mana yg mampu..so,smpaila skrg..then..dgr berita suami dia masuk hospital..sakit tenat..tp si isteri ni malu nk mengaku..ckplah si suami kena sakit TB...but yg menghairankan org kampung..bila dpt tahu si suami dipindahkan dari hospital KB ker hospital di TUMPAT which is hospital yg khas utk kuarantin pesakit2 HIV ni..org2 kmpung mula berckp2 then bila dh sah org2 kampung tau suami dia hidap 'penyakit tu'..org kampung dh pakat pulaukan kedai si isteri..ye2 walaupon kita tahu virus tu tak berjangkit melalui food..tp cuba korang di tmpt pnduduk kmpung tu..sah2 korang pon tak mau beli food from that kedai kan..kesian si isteri..mesti dpt tekanan perasaan..tekanan jiwa..dhla keluarga sendiri pulaukan..org kampung pulaukan..mcm mana nk cari nafkah..anak yg sulung maih di universiti..belum keje..mana nk sara anak2 yg lain ni..tp..that whole family..anak2 dia..suppose kena pi check blood..takut ade yg berjangkit..but suma refuse..mungkin derang takut..takut keputusan nnti akan merubah hidup mereka suma..


second story..happen last few year kutt..

si suami sudah meninggal...gara2 ketagih 'benda' tu..dan dh hidap penyakit tu bertahun2..the whole family..isteri and anak 2 org..suma dijangkiti virus tu..anak yg kedua dijangkiti mungkin masa dlm kandungan lagi..sbb masa suami dia meninggal anak yg kedua baru lahir..anak yg 1st masa tu umur 5 tahun..as my aunt yg keje nurse tu ckp..bila kena jangkitan nie..ketahanan body tu dlm 8-10 year jer..so..countla sendri..anak dia yg 1st mase suami dia meninggal tu..umur 5 years old..yg 2nd baru lahir..then last year..aku dpt tahu..si isteri pun dh kembali padaNYA..when sedara belah laki nk pegi melawat jenazah..sedara lelaki(belah suami) kena maki hamun dengan keluarga pihak perempuan..sbb marahkan arwah suami yg menyebbkan kematian anak perempuan mereka ni..umur perempuan (si isteri) tu meninggal last year..baru umur 29..tinggalla anak2 mereka skrg..dua2 dh tgh nazak..so aku n mak aku pegi tengok, mmg sgt2 kesian...dgn kurus kering nye..mcm keadaan anak2 rakyat afrika..drg punye fizikal..cuma perut je tak buncit..tp..masyaALLAH..azab sgt tengok budak berdua tu..aduhai..menitik air mata aku tengok..kdg2 terdetik gak hati aku..menyumpah2 manusia2 yg duk menyentap 'benda haram tu'..kalu dh menyentap sorang2..tak pyhala nk kahwin..tak psl2 musnahkan masa depan org lain..tak psl2 org lain pun kena tanggung azab tu..sorang2 cari bala..tanggungla sorang2...skrg..anak mereka yg 1st dh umur 10 taun..tak sekolah..tgh tunggu saat jer..yg second 5 year..masih boleh bergerak lagi tp tak aktif..well mcm my aunt ckpla..after 8-10 year..baru nmpak tanda2 tu..doa2kanla agar budak2 tu ditempatkan digolongan2 yg beriman n disisi DIA..AMIN..


psstt: YA ALLAH..jauhkan umatMU ini dari perkara2 yg merugikan dan perkara2 yg boleh memusnahkan hidup umatMU..AMIN..

2 comments:

fabulous.farah said...

kg aku pong banyok gop kes gini..kadey2 aku xpehe..hidup doh la susoh, lagi nak menyusahkan diri

notty said...

kan magh..sedey wei..kdg2 takut gop wei..kalu tok menyusahkan org lain takpe..ni gak..smpai org yg tak bersalah terlibat sama..tu yg tak best dgr tu..